Deţinuţii şi elevii fac “Transfer de personalitate”

431

penitenciar 020Persoanele private de libertate din trupa „Şansa”, din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, vor juca astăzi într-o piesă de teatru alături de mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru şi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. „Transfer de personalitate”, după Jaroslav Hasek, este piesa pe care au ales-o împreună cu actorul care i-a pregătit.

„Transfer de personalitate” este o adaptare după schiţa cu acelaşi nume a lui Jaroslav Hasek, iar scenografia şi regia îi aparţin actorului Ion Alexandrescu. Acesta nu se află la prima colaborare cu elevi de liceu sau chiar cu deţinuţi, pregătind, de mai mult timp, atât trupa „Şansa” a Penitenciarului Târgu-Jiu, cât şi trupe de teatru formate din elevi. Premiera spectacolului are loc astăzi, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, cu începere de la ora 11.00. „Transfer de personalitate” are în distribuţie 12 deţinuţi şi 7 elevi de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru şi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, fiind vorba despre tineri care au participat şi care au fost premiaţi, în luna iulie a acestui an, la Festivalul de teatru pentru elevi „Stanciovici Brănişteanu”. În perioada iulie-septembrie, repetiţiile pentru acest spectacol s-au desfăşurat atât la sediul Penitenciarului cât şi la Teatru.

„Comunicare prin artă”

Potrivit directorului Penitenciarului Târgu-Jiu, Constantin Bălă, “activitatea de terapie prin artă a fost inclusă în programul anual <<Comunicare prin artă>> coordonat de comisar Lucia Prunariu şi de Ion Alexandrescu şi se desfăşoară pe baza protocoalelor de colaborare încheiate de Penitenciarul Târgu-Jiu cu Teatrul Dramatic <<Elvira Godeanu>>, Colegiul Naţional <<George Coşbuc>> din Motru şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice <<Constantin Brăiloiu>> din Târgu-Jiu”. Cu acest spectacol, trupa de teatru”Şansa” va participa la selecţia pentru Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor “Exit”, organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Asociaţia Art Fusion şi finanţat cu suportul Comisiei Europene, prin Programul Tineret în Acţiune.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here