Deţinuţii îşi fac bani de buzunar pe munca lor

353
Deţinuţii din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu au fost folosiţi ca forţă de muncă în 20 de contracte de prestări servicii în afara unităţii. Aceştia au muncit în construcţii, au realizat diverse lucrări agricole, unele de împădurire, la săpături şanţuri sau chiar cusut de tălpi de pantofi şi multe altele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Simona Dumitriu, administraţia penitenciarului poate încheia contracte de prestări servicii în Gorj atât cu operatori economici cât şi cu persoane fizice sau persoane juridice. Beneficiarii forţei de muncă specială se obligă însă prin contract să asigure uneltele necesare deţinuţilor, transportul persoanelor private de libertate, conducerea şi asistenţa tehnică a lucrărilor şi chiar instructajul şi protecţia muncii. Pe fiecare zi de muncă, deţinuţii primesc 47,6 lei/zi cu T.V.A. inclus. Durata muncii prestate de persoanele condamnate la pedepse privative de libertate este de 8 ore/zi şi nu mai mult de 40 ore/săptămână. În situaţiile când se impune programul de lucru se poate prelungi la 10 ore/zi , cu aprobarea directorului Penitenciarului. Persoanele condamnate beneficiază de cel puţin o zi pe săptămână pentru odihnă. Veniturile realizate de persoanele private de libertate se încasează de către administraţia penitenciarului în care persoana condamnată execută pedeapsa privativă de libertate. Banii se repartizează însă astfel: 30% din venit revine persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executării pedepsei 90% din acesta, iar 10% se consemnează pe numele său, urmând să fie încasat, împreună cu dobânda aferentă, în momentul punerii în libertate; 70% din venit revin Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează şi se utilizează potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice.
În 2009 au fost realizate 20 contracte de prestări servicii în afara penitenciarului, 13 dintre acestea fiind încheiate cu persoane juridice, iar şapte cu persoane fizice.
C.Dorina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here