Destăinuiri: Interviu cu domnul profesor Flavius Boian, directorul Colegiului Național „Spiru Haret”

3266

Vineri, 26 martie 2021, cu prilejul semnării unui nou parteneriat de colaborare între Filiala Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E. „R.M. Gorj) și noua conducere a Colegiul Național „Spiru Haret” din Municipiul Târgu-Jiu, i-am luat un scurt interviu domnului profesor de informatică Flavius Boian – noul director al acestui prestigios colegiu gorjean.

– Reporter: Bună ziua, domnule director și bine v-am găsit!
– Profesor: Bună ziua. Bine-ați venit!
– Reporter: Domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga – președinte, împreună cu mine, lt. col. (r.) Gigi Bușe – secretar executiv al A.N.C.E. „R.M. Gorj, am venit astăzi la dumneavoastră pentru a semna un nou parteneriat de colaborare între Filiala Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și noua conducere a Colegiul Național „Spiru Haret” din municipiul Târgu Jiu.
– Profesor: Sunt bucuros de asemenea oaspeți.
– Reporter: După cum bine știți, în acest colegiu funcționează un Cerc „Cultul Eroilor” încă de la 9 decembrie 2014, când director era domnul profesor Gheorghe Gorun, iar președinte al cercului – domnul profesor Ion Pința.
– Profesor: Da, știu despre acest cerc, al cărui președinte executiv este doamna profesoară de istorie dr. Elena Cornoiu din toamna anului 2016. Eu sunt profesor de informatică în acest colegiu din anul 2009.
– Reporter: Am observat că se lucrează la reabilitarea clădirilor din acest colegiu, înființat la 17 aprilie 1832. Când au început și când vor fi gata?
– Profesor: Da. Așa este. Lucrările au început anul trecut, iar constructorul are ca termen de finalizare data de 1 septembrie anul acesta. Anul școlar 2021 – 2022 va începe cu toate sălile de clasă renovate și modernizate, atât corpul A, cât și corpul B. În afară de acestea, mai sunt prinse în planul de reabilitare intrările în școală și o parte din curtea exterioară.
– Reporter: Felicitări. La ce valoare se ridică această investiție?
– Profesor: Cred că 2 milioane de euro.
– Reporter: În ce fază sunt lucrările acum?
– Profesor: Corpul A are aripa estică terminată și se lucrează la aripa vestică, unde este finalizată cam 80%. De corpul B se vor apuca imediat după ce vor finaliza corpul A.
– Reporter: Am văzut că elevii din clasele primare vin la școală și în aceste condiții. Ceilalți elevi vin și ei fizic la școală?
– Profesor: Noi funcționăm ca într-un scenariu roșu. Doar clasele primare vin fizic la școală și cele terminale (a VIII-a și a XII-a), cu jumătate de efectiv într-o săptămână și jumătate în săptămâna următoare. Clasele primare funcționează în corpul B de clădire, care nu a intrat în renovare, iar în aripa terminată din corpul A sunt elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.
– Reporter: Câți elevi aveți în acest an de învățământ?
– Profesor: Aproximativ 1700 de elevi.
– Reporter: Elevii mai învață în două schimburi?
– Profesor: Da. Dar elevii care învață după-amiază sunt în online. Sunt elevii de la clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.
– Reporter: Sunt condiții create pentru toți elevii de a desfășura învățământul online?
– Profesor: Da.
– Reporter: Aveți sală de sport?
– Profesor: Da.
– Reporter: Internatul mai este funcționabil?
– Profesor: Da. În perioada aceasta a funcționat cu un număr mic de elevi. Sunt doar 16 elevi de clasa a XII-a care sunt cazați la Internat și am împărțit clasele în așa fel încât ei să vină toți în aceeași săptămână, astfel încât o săptămână să funcționeze Internatul și Cantina și o săptămână, nu.
– Reporter: Este foarte bine. Anul acesta de învățământ s-au mai desfășurat olimpiade școlare?
– Profesor: Doar la unele materii. Au fost diferite organizații care au preluat organizarea olimpiadelor. Spre exemplu, la Informatică. Olimpiada a fost organizată de către Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (OSEPI), din care fac parte și eu, s-a desfășurat online, folosindu-se un sistem de supraveghere care urmărește atât monitorul, cât și elevul. Anul acesta, 10 elevi de la colegiul nostru s-au calificat la faza pe țară, care se va desfășura în perioada 7 – 11 aprilie. Este al 12-lea an consecutiv când elevi ai C.N.„S.H.” ajung la faza Națională a olimpiadei de informatică .
– Reporter: Felicitări! Puteți să ne spuneți care sunt acești elevi?
– Profesor: Mulțumesc! Da. Și sunt mândru de rezultatele lor. La o parte dintre ei le-am fost profesor coordonator. Aceștia sunt: la clasa a V-a, Loga Radu Ștefan – elev de clasa a IV-a – participant în concurs la clasa a V-a, locul 1 și Loga Dragoș Gabriel, locul 2 (prof. coord. Flavius și Cristina Boian), dar și Tița Georgiana Teodora, locul 2 (prof. coord. Delia Dabelea). La clasa a VI-a, Tenchea Natalia Ștefania, locul 1, Loga Ana Natalia, locul 2 (prof. coord. Flavius Boian) și Aniniș Adriana Catrinel, locul 3 (prof. coord. Delia Dabelea).
La clasa a VII-a, Stanciu-Tivlea Gabriel Valentin și Vasiluță Diana Maria, locul 2 (prof. coord. Flavius Boian). La clasa a IX-a, Vasiluță Mihai Alexandru, locul 1 cu punctaj maxim (prof. coord. Flavius Boian). La clasa a XI-a, Popa Sebastian, locul 2 (prof. coord. Flavius Boian). De asemenea, îi felicit și pe elevii: Ionică Andrei, din clasa a IV-a dar participant la clasa a V-a, locul 3, și Staicu Matei din clasa a VII-a, locul 1, ambii de la de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, ai căror profesor coordonator am fost.
– Reporter: Felicitări domnule profesor! Aveți cu ce vă mândri.
– Profesor: Mulțumesc! Și eu îi felicit pe toți elevii gorjeni calificați la faza națională, pe profesorii lor, dar și pe părinți. Le doresc baftă și la această fază.
– Reporter: Acum, la final de interviu, ce planuri sau proiecte de viitor aveți?
– Profesor: Urmează și alte proiecte și alte modernizări. Intenționăm să modernizăm căminul de la Internat și Baza sportivă. Domnul Primar Marcel Romanescu ne-a promis că vom primi un teren sintetic de fotbal, unul de baschet, unul de volei și unul de tenis de câmp.
– Reporter: Felicitări și mult succes pentru implementarea acestor proiecte!
– Profesor: Mulțumesc. Așa să fie!
– Reporter: Mii de mulțumiri pentru timpul acordat și discuțiile fructuoase pe care le-am avut, domnule Director, iar ceea ce faceți, faceți din suflet pentru ca elevii de la Colegiul Național „Spiru Haret” să devină stâlpi de nădejde ai societății pe viitor, iar noi vă vom sprijini, cu toată, priceperea și experiența noastră”.
– Profesor: Continuăm să investim în educație și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca elevilor acestui colegiu să nu le lipsească nimic.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M. Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here