Despre post şi cura de slăbire

666

33271419Sunt destule persoane care se bucură când vine vorba de perioada postului, deoarece consideră că este momentul propice de a se curăţa spiritual şi vor reuşi să slăbească mai repede. De asemenea, postul şi dieta de slăbire sunt lucruri total distincte, care nu pot fi asociate.

Diferenţa dintre post şi cura de slăbire

Postul înseamnă curăţarea fizică şi spirituală, remuşcare, stăpânirea poftelor trupeşti, iar regimul de slăbire constă în reducerea numărului de calorii din alimentaţie, aşa încât numărul caloriilor ingerate să fie mai mic decât numărul celor arse. Putem spune că, postul alimentar poate fi, din considerente medicale, asociat cu o detoxifiere, dar nu cu o cură de slăbit.

Postul înseamnă să mănânci mai puţin (nu până la saturaţie), să nu existe produse de origine animală, dar asta nu înseamnă într-adevăr că vei pierde kilograme. Mai mult, există riscul ca din cauza procentului mare de carbohidraţi (cartofi, murături, pâine, cereale etc.) să iei câteva kilograme în plus deoarece în absenţa proteinelor, vei avea tendinţa să consumi cantităţi mai mari de mâncare.

S-ar putea ca în primele zile ale postului să slăbeşti puţin datorită schimbării bruşte de la hrana cu grăsimi, la una vegetală, dar organismul se va obişnui repede şi va recâştiga rapid greutatea pierdută.

Dieta de slăbit trebuie să fie personalizată

postul si cura de slabireO cură de slăbit trebuie să fie personalizată, dar trebuie să-i aducă persoanei care o ţine caloriile corespunzătoare. E în zadar să ţii post dacă mănânci dublu decât înaintea postului, în speranţa că absenţa cărnii şi a grăsimilor în general se va vedea rapid.

Mai mult, o groază de produse de post pe care le procurăm din comerţ, au valori nutriţionale tot atât de ridicate ca celelalte alimente. Aşa că nu te lăsa păcălită. Alimentaţia de post nu este întotdeauna fără grăsimi sau calorii. De exemplu, pateurile vegetale au la fel de multe calorii ca un pate din ficat de pui. De asemenea, brânza de soia are tot atâtea calorii cât un ou fiert, ceea ce înseamnă că poţi consuma produse de post, sperând la rezultate rapide, însă ele se lasă aşteptate.

Un lucru foarte important este ca atunci când vrei să dai jos câteva kilograme, să nu ţii post, ci să te bazezi pe o reţetă recomandată de un medic nutriţionist pe baza unei consultaţii. Acest lucru este cu atât mai strict cu cât suferi de diverse boli cum ar fi bulimie, diabet, boli ale ficatului sau de metabolism.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here