Despăgubiri de 12 milioane de lei pentru crescătorii de păsări

432
ouaUniunea Crescătorilor de Păsări cere despăgubiri de 12 milioane de lei ( aprox. 3 milioane de euro) de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conflictul dintre profesorul Mencinicopschi şi Uniunea Crescătorilor de Păsări datează de anul trecut când acesta a lansat în media mai multe afirmaţii potrivit cărora majoritatea ouălor comercializate sunt nocive.

Mencinicopshi a spus că inscripţiile de pe ouăle din magazine oferă informaţii cu privire la cât de benefice sunt acestea pentru organism şi recomandă populaţiei să evite să consume ouă ştampilate cu cifra 3, deoarece acestea provin de la găini crescute în condiţii improprii, în baterii suprapuse. Cerinţele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ştampilă de la producător – astfel, consumatorii au libertatea de a alege. Primul număr de pe ştampila oului arată cum sunt ţinute găinile.

Ouăle inscripţionate cu 0 sunt ecologice si provin de la găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făinuri proteice de origine animală, aditivi, conservanţi sau coloranţi sintetici
Ouăle inscripţionate cu 1 sunt binecunoscutele ouă de la găinile de curte, crescute în aer liber sau în hale bine aerisite, având acces la curte
Ouăle care poartă cifra 2 sunt de la găinile crescute la sol, libere, în hale
Ouăle inscripţionate cu cifra 3 sunt, potrivit doctorului Mencinicopschi, cele mai nocive, deoarece ouătoarele sunt înghesuite în cuşti suprapuse.
În contextul în care majoritatea ouălor comercializate pe piaţa românescă sunt inscripţionate cu cifra 3, Uniunea Crescătorilor de Păsări a înregistrat o scădere a vânzărilor la aceste produse, situaţie pe care o pune pe seama informaţiilor alarmiste lansate de profesorul Mencinicopschi. Întrucât consideră că Uniunea Crescătorilor de Păsări încearcă prin acest demers să îngrădească dreptul consumatorului de a fi informat cu privire la alimente şi în virtutea normelor europene, doctorul Mencinicopschi a anunţat că va deschide propria acţiune în justiţie. Declaraţiile lui Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor cu aproape un sfert, crede preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. Şi Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră că declaraţiile făcute de Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor. “Industria pierde bani mulţi din cauza unor afirmaţii care, în orice ţară normală, trebuie probate”, a concluzionat Minea. Pentru a se alinia noilor standarde privind confortul păsărilor, industria de resort va trebui să facă investiţii de ordinul milioanelor de euro, apreciază preşedintele Agricola Internaţional Bacău, Grigore Horoi.
„Avicultorii au făcut eforturi financiare majore pentru a se alinia standardelor internaţionale. Aşadar, au nevoie de finanţare, iar accesul la credite este limitat. În acest context, investiţiile făcute pentru modernizarea unităţilor de creşetere a păsărilor vor fi recuperate prin creşterea preţurilor de comercializare a produselor obţinute”, ne-a declarat Grigore Horoi. Astfel, preţurile ar putea creşte cu aproape o cincime în anii următori.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here