Conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj susţine că deşi organizaţia pe care o reprezintă nu este de acord cu proiectul de lege înaintat de Ministerul Sănătăţii, şi în acest an s-au plătit asigurările de malpraxis pentru sindicalişti. Liderul Ion Măruţă consideră că acest act proiect nu va aduce beneficii pacienţilor, ci societăţilor de asigurări.
Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj a publicat un comunicat conform căruia sumele încasate din asigurările de malpraxis plătite de salariaţi şi de către unităţile sanitare se ridică la aproximativ 45 milioane de euro în anul 2012, în timp ce nivelul despăgubirilor acordate pacienţilor este de circa 2 milioane euro, adică de doar 5% din totalul sumelor încasate.
Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este evident, susţin sindicaliştii, „faptul că asigurările de malpraxis constituie cea mai rentabilă afacere din domeniul asigurărilor la ora actuală. Ea se desfăşoară în dauna salariaţilor, obligaţi să plătească costul primelor fără a fi acoperiiţ în caz de malpraxis din nişte salarii şi aşa foarte mici, şi în dauna pacienţilor, care nu beneficiază de despăgubirile ce ar trebui plătite de asiguratori”.
Altfel spus, deşi salariaţii şi unităţile sanitare sunt asiguraţi, societăţile de asigurări nu plătesc indemnizaţii în mod semnificativ, la nivelul real al prejudiciilor, ambele categorii ajungând să plătească despăgubiri din propriul buzunar. Una dintre măsurile care a condus la această afacere deosebit de profitabilă o reprezintă excluderile/exceptările, respectiv limitarea cazurilor în care societăţile de asigurări acordă despăgubirile. Situaţia reflectă fie un control deficitar în domeniu din partea Ministerului Sănătăţii, cel chemat să reglementeze problema malpraxisului, şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară fie orientarea întregului sistem către un interes de afaceri. „Îngrijorător este riscul ca noul sistem de malpraxis, propus de Ministerul Sănătăţii, să perpetueze acest tip de probleme, fiind mai curând orientat către profitul societăţilor de asigurări şi a celor de avocatură decât către interesul pacienţilor şi protecţia salariaţilor.”
Membrii „Sănătatea” Gorj, scutiţi de plata asigurărilor
De doi ani de zile, conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj plăteşte mii de euro pentru poliţele asigurărilor de malpraxis ale membrilor săi. În acest an s-au plătit 280 de poliţe, atât pentru medici, cât şi pentru asistenţi medicali.
Valoarea unei poliţe oscilează între 5 euro – pentru asistenţi şi 35-40 euro pentru medici, în funcţie de specialitate. “În ideea diversificării serviciilor acordate membrilor noştri, Sindicatul “Sănătatea” Gorj a încheiat asigurările de malpraxis a personalului medical şi a personalului sanitar cu studii medii şi superioare. Sindicatul a suportat în întegralitate contravaloarea poliţelor de asigurare. Am încheiat 280 de poliţe, cu valori între 5 şi 35 sau 40 de euro”, a confirmat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj. Cât priveşte sumele pe care le-a plătit sindicatul pentru asigurările de malpraxis, Măruţă spune că „este vorba despre 2.000 – 2.500 de euro pe an”.
La nivelul judeţului nostru, niciun membru al Sindicatului „Sănătatea” nu a fost implicat în niciun caz de malpraxis.
Minodora Sucea