Deshidratarea, o mare problemă în zilele caniculare

427

hidratareVă miraţi de ce vă doare capul şi de ce nu vă puteţi concentra la preocupările de zi cu zi? Un lucru lipsit de îndoială ar fi că: în zilele caniculare pe care le resimţim şi noi de ceva vreme organismul se deshidratează puternic şi de aici se vor ivi o serie de probleme de sănătate.

Deshidratarea corpului devine o problemă serioasă dacă ne gândim la faptul că organismul nostru este format din peste 70% apă. De aceea, în această perioadă autorităţile în domeniul sănătăţii sfătuiesc oamenii să consume cât mai multe lichide şi să poarte haine subţiri din materiale uşoare şi deschise la culoare.

Când apare deshidratarea?

Acest lucru apare în momentul în care organismul nu mai are suficientă apă sau fluide importante pentru a funcţiona la parametri normali şi poate fi uşoară, moderată sau severă în funcţie de cantitatea de apă pierdută.

Semnele care apar în urma pierderii apei din corp sunt: gura uscată, frecvenţa urinării scăzute, imposibilitatea de a lăcrima, ameţeli, bătăi rapide ale inimii, piele foarte uscată. O altă consecinţă a lipsei apei din organism este micşorarea volumului de sânge şi a rezervei de oxigen din muşchi, care duce la o stare de oboseală prelungită.

Cum prevenim deshidratarea?

Cea mai bună soluţie pentru a preveni deshidratarea este… hidratarea. Medicii recomandă consumul a cel puţin 1,5 litri de apă pe zi, chiar dacă nu simţim nevoia de sete. E recomandat să beţi aproximativ un pahar cu apă la interval de 20 de minute. De asemenea, evitaţi alcoolul, cafeaua, băuturile carbogazoase dulci şi tutun pe cât posibil.

Pe de altă parte, ei recomandă consumul a cât mai multor fructe şi legume proaspete deoarece acestea au în compoziţie o cantitate mare de apă.

Copiii şi vârstnicii, cei mai afectaţi

Deshidratarea se poate produce la orice vârstă dar este resimţită foarte rău în cazul nou născuţilor, copiilor, vârstnicilor, gravidelor ţi bolnavilor cronici.

De aceea, acestor persoane li se recomandă să nu iasă din casă între orele 11:00 – 18:00 şi consultarea medicului curant, în cazul în care ultima consultaţie a fost făcută acum câteva luni.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here