Deputatul Cupă, vot important pentru transparentizarea contractelor de achiziţie publică

563

Deputații au adoptat în ședința din data de 4 iunie a.c., proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii. Deputatul liberal, Ion Cupă, a susţinut modificarea actului legislativ în cauză.

Deputatul PNL, Ion Cupă, consideră că actul normativ adoptat, are ca scop principal trasparentizarea, fluidizarea şi îndepărtarea obstacolelor care stau în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Principala modificare adusă este creșterea pragului pentru achiziția directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, fără TVA, la echivalentul în lei a 30.000 euro pentru produse și servicii, respectiv a 100.000 euro pentru lucrări, fără TVA, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică și pentru creșterea gradului scăzut de absorbție a fondurilor europene. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ. În contraponderarea acestei creşteri, în vederea transparentizării acestor achiziții, există obligația notificării în SEAP, de către autoritățile contractante, a achizițiilor directe care depășesc echivalentul în lei a 5.000 de euro, fără TVA.
Parlamentarul a precizat că modificările votate pe 4 iunie reprezintă o măsură de dreapta ce vine în ajutorul agenţilor economici şi a autorităţilor publice din judeţul Gorj, acest act normativ fiind unul dintr-un set de măsuri prin care se doreşte stimularea economiei.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here