“Depresurizarea” i-a afectat pe panduri

503

Edi Iordănescu știe că presiunea își poate pune amprenta pe jocul unei echipe, însă nu crede că aceasta a fost cauza ultimelor rezultate ale Pandurilor, din contră, tehnicianul formaţiei gorjene este de părere că lipsa concentrării a condus la înfrângerile cu Viitorul și Gaz Metan Mediaș.

Campionatul nu a fost încă reluat, echipele se pregătesc pentru ceea ce va urma, iar pandurii își ling încă rănile după două etape dezastruoase în care au pierdut tot ce câștigaseră în debutul sezonului de primăvară, atât ca imagine, cât și ca zestre pentru clasament.
Într-o perioadă în care analizele sunt binevenite, Edi Iordănescu vorbește despre presiunea pe care jucătorii săi o au de suportat, dar nu le găsește acestora o scuză în faptul că aceasta există: “Presiunea apasă foarte tare, dar trebuie să fim realiști și să nu ne mințim singuri. Noi veneam la Viitorul după niște jocuri foarte bune, deci acolo nu trebuia să existe presiune. Presiune mare a fost la dubla cu Dinamo, apoi cu Steaua. Eventual a venit ceva presiune la ora jocului cu Gaz Metan, pentru că nici nu am avut prea mult timp să ne pregătim și să gestionăm situația cum se cuvine, mai ales că aveam un meci acasă”, a declarat antrenorul echipei gorjene.

Au cedat ritmului de joc
Deși mulți dintre jucătorii care astăzi evoluează pentru Pandurii au fost în lotul echipei și atunci când aceasta evolua în cupele europene, Edi Iordănescu este de părere că formaţia sa nu este obșnuită să facă față unui ritm în care elevii săi să susțină meciuri din trei în trei zile. “Principala problemă a fost că nu eram obișnuiți cu ritmul de joc, de câte două meciuri într-o săptămână. Iar eu am pățit treaba asta când eram la Steaua, când făceam jocuri foarte bune în cupele europene, iar apoi, imediat în campionat erau niște exprimări de nerecunoscut. Așa s-a întâmplat și la Vaslui… Deci, acum este clar că nu e nevoie doar de pregătire fizică, ci și mentală, să fii conectat 100% și să poți face trecerea de la un joc la altul”, a declarat antrenorul Pandurilor. Teoria are acoperire în experiența pe care antrenorul a trăit-o la Steaua și Vaslui, însă Pandurii a avut o exprimare bună în campionat atunci când evolua și în Europa League, rezultatele au fost bune în timpul perioadei încărcate, declinul echipei venind abia după ce nu s-a mai jucat în ritmul de două meciuri pe săptămână.

Nu le convin spațiile aglomerate
Jocul Pandurilor pare a fi unul spectaculos doar dacă joacă în compania echipelor dispuse să joace, nu și atunci când întâlnesc echipe ce renunță total la construcție și posesie cantonându-se în apărare. Împotriva unor astfel de echipe, Pandurii a demonstrat slăbiciuni, fiind incapabilă de a găsi soluții de desfacere a defensivelor bine organizate: “Altfel e când îți vine Steaua acasă, care joacă și trebuie să pregătești jocul diferit, și altfel întâlnești pe Gaz Metan Mediaș, care se apăra cu linia de fund în 16 metri și erau permanent zece jucători sub linia mingii. Sunt jocuri și abordări diferite, cu adversari diferiți. Dacă faceți o analiză a celor șase goluri date lui Dinamo și Steaua, cinci sunt venite pe verticalizare rapidă și nu pe atac pozițional. Ca și concluzie, noi încă avem probleme să deschidem adversarul care se masează și joacă cu densitate mare sub linia mingii. Teoretic avem jucători care pot deschide, practic noi nu am câștigat duelurile unu la unu cu adversari gen Mediaș. Pentru că nu am avut prospețime în joc, se vedea oboseala”, a explicat Edi Iordănescu.

Remiză în amicalul de la Râmnicu Vâlcea
Pandurii a profitat de pauza de campionat pentru a-și încărca bateriile, pe lângă desele antrenamente fizice la care edi Iordănescu și-a supus elevii, acesta a programat și un joc amical în compania celor de la CSM Râmnicu Vâlcea. Au lipsit de la acest joc cei trei jucători convocați ai loturile naționale, Nistor, Pintilii și Matulevicius, precum și cei trei jucători cu probleme medicale, Pleașcă, Erico și Christou. Din lotul pe care Edi l-a deplasat la Râmnicu Vâlcea, doar Eric și Elton au fost folosiți 90 de minute, restul fiind utilizați câte o repriză de antrenorul gorjenilor. Partida s-a încheiat cu un rezultat de egalitate, 2-2, după ce gazdele au condus la pauză cu 2-1. Staicu a deschis scorul în minutul 2, înainte ca Pandurii să aibă vreo acțiune de atac, și tot Staicu a dus scorul la 2-1 cu un penalti transformat în minutul 32 după ce Mihai Roman reușise să egaleze în minutul 27, care a înscris din fața porții după o centrare a lui Răduț. Scorul final a fost stabilit de Pițian, care a înscris cu o lovitură de cap în minutul 72.

edi iordanescu“A fost un test util pentru că am profitat de această întrerupere și am încercat să gestionăm cât mai bine fizic, dar și tehnico-tactic această perioadă. Ne-am dorit acest test pentru ca și jucătorii care au avut mai puține minute până acum să le dăm minute în acest joc. Au fost și jucători de la echipa a doua pe care am vrut să-i văd, să văd cum răspund. A fost un joc bun, ne-am făcut antrenamentul așa cum trebuie”, Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu-Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here