Depresiile şi tentativele de suicid predomină toamna

435

Instalarea toamnei este resimţită din plin de persoanele care au o sensibilitate psihică mai mare. Medicii spun că în această perioadă este bine să ajutăm organismul să se adapteze. Depresiile, dar şi tentativele de suicid sunt mai frecvente acum, trecerea de la anotimpul cald la cel ploios fiind percepută distinct de fiecare persoană în parte.

Medicul Mihai Moisescu spune că în această perioadă a anului foarte mulţi pacienţi resimt trecerea de la vară la toamnă ca pe o traumă, până la intrarea în depresie nemaifiind decât un pas. Depresia sezonieră, denumită şi tulburare afectivă sezonieră, este o stare de disconfort psihic şi fizic care se asociază cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna şi iarna. Statisticile spun că cele mai afectate sunt femeile, însă şi tinerii cad pradă acestor stări deloc plăcute. Odată cu schimbarea anotimpului, procesele fiziologice şi psihologice se schimbă şi ele. Ne schimbăm treptat stilul de viaţă, intrăm în alt ritm; organismul trebuie să se readapteze la mediul extern, iar persoanele mai fragile nu fac întotdeauna faţă cu succes acestor schimbări. „Orice schimbări climaterice dau modificări psihologice. Pentru a depăşi stările date de trecerea de la vară la toamnă, care, desigur, nu sunt deloc plăcute, este bine să ajutăm organismul. O doză de Xanax poate face minuni”, spune Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Se poate încerca, de asemenea, o prevenire a depresiei sezoniere prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente, printr-o dieta bogată în vitamine, minerale, printr-un program ordonat, cu somn suficient şi activitate fizică în aer liber.

Toamna – sezonul depresiilor
Depresia sezoniera se manifestă asemănător oricărei forme de depresie: o tristeţe permanentă, în special dimineaţa, dificultăţi de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate zilnică, iritabilitate, oboseală şi lipsă de energie, tulburări de somn: cum ar fi hipersomnia, adică dormitul excesiv, creşterea apetitului, bulimia, atracţia pentru dulciuri, creşterea în greutate, iar uneori chiar gânduri suicidare. „Într-adevăr, suntem într-o perioadă în care numărul depresiilor este tot mai mare şi are tendinţă ascendentă şi numărul tentativelor de suicid”, confirmă medicul Mihai Moisescu.
Cercetătorii au studiat legătura dintre depresie şi sănătatea inimii, ajungând la concluzia că, dintr-un total de 93.676 de femei, aproape 16% au avut un nivel ridicat al stării depresive. Rata deceselor datorate bolilor de inimă a fost, în consecinţă, cu 50% mai mare în rândul femeilor depresive.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here