Demarează plăţile în avans pentru fermierii gorjeni

500

Mii de fermieri gorjeni, care au solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) diverse forme de sprijin financiar, îşi vor primi în aceste zile plăţile în avans.

Echipele APIA Gorj au efectuat controalele administrative şi au început autorizarea la plată a fermierilor care au depus cererile unice de plată pentru anul 2016. “Au fost deja autorizaţi la plată 3.605 fermieri. S-a lucrat inclusiv în week-end-uri, iar săptămâna aceasta urmează să le intre banii în conturi pe cele patru scheme. Este vorba despre plata unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pe înverzire şi plăţile pentru tinerii fermieri. În acest an cuantumul plăţilor directe este superior faţă de anul anterior, respectiv: pentru SAPS subvenţia este echivalentă a 97 de euro/hectar, faţă de 79 de euro/hectar cât era anul anterior; plata redistributivă – nivelul 1 – 5 euro/hectar, nivelul 2 – 48,85 euro/hectar; plata pe înverzire – 57,37 euro/hectar, iar plata pentru tineri fermieri – 22,87 euro/hectar. Cu siguranţă, până la data de 30 noiembrie va intra avansul din subvenţii pentru cei peste 18.000 de fermieri din judeţ”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
În cursul săptămânii trecute, Guvernul a reglementat acordarea unui împrumut de peste 1,43 miliarde lei, în echivalent euro, din partea Ministerului Finanţelor Publice, din contul de venituri din privatizare, până la sfârşitul anului 2016, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Măsura a fost luată pentru a asigura o parte din resursele financiare necesare APIA pentru plata avansurilor din schemele de plăţi directe pentru agricultură finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru anul 2016, respectiv: avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016; prin plata acestui avans, costurile aferente înfiinţării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%; avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016; avansul privind plata redistributivă I şi II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha şi respectiv 48,85 euro/ha; avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here