Debite crescute pe Jiu, sub Cod Portocaliu

317

De la nivelul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu se comunică faptul că debitele şi nivelurile pe râul Jiu sunt în creştere în bazinul superior şi mijlociu, datorită efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate în aceste zile. O altă cauză a fost aceea a cedării apei din stratul de zăpadă în bazinul inferior.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Jiu, Camelia Bărbuţu, nivelele şi debitele pe afluenţi şi râurile interioare au fost în creştere pe cursurile de apă situate în bazinul superior şi variabile, cu tendinţa generală de creştere în restul bazinului. A fost emisă de asemenea o avertizare hidrologică de Cod Galben începând cu data de 3 aprilie 2013 ora 01:00 pe râurile din bazinul Jiului inferior (judeţul Dolj). Iar începând cu data de 3 martie, ora 06.00 se instituie Cod Portocaliu pe râurile din bazinul Jiului superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt.

Măsuri pentru monitorizarea şi supravegherea nivelurilor râurilor
Directorul General al “Apelor Române”, Vasile Pintilie, a dispus măsuri pentru întărirea monitorizării nivelurilor râurilor, supravegherii lucrărilor cu rol de apărare. De asemenea recomandă autorităţilor locale să întreprindă prin serviciile de voluntari, măsuri preventive de curăţare a şanţurilor şi rigolelor, să verifice şi să îndepărteze plutitorii din zona secţiunilor podurilor şi podeţelor pentru reducerea efectelor inundaţiilor cu caracter local. Şi populaţia are un rol preventiv în această problemă, urmărind starea cursurilor de apă din apropierea lor şi anunţând reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în cazul în care apar probleme.
Andrada Bărăitaru

Comandamentul Operaţional, în acţiune
În perioada 02 aprilie 2013, ora 23:00 – 04 aprilie 2013, ora 20:00, conform mesajelor primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, judeţul Gorj se află sub atenţionare meteorologică Cod Galben şi avertizare hidrologică Cod Portocaliu. Fenomenele vizate în intervalul 02 aprilie ora 23:00 – 04 aprilie 2013 ora 09:00 sunt ploi abundente care vor depăşi izolat 50-60 l/mp, iar începând cu data de 03.04.2013, ora 06:00 fenomenele vizate sunt viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundare de gospodării şi obiective social – economice prin depăşirea cotelor de inundaţie, vizate fiind bazinele Jiului superior şi mijlociu şi afluenţii săi şi afluenţii Oltului mijlociu şi afluenţii săi.
Începând cu data de 03.04.2013, ora 06:00 până în data de 04.04.2013, ora 20:00, la nivelul judeţului Gorj s-a constituit Comandamentul Operaţional, cu sediul la I.S.U. Gorj, din al cărei componenţă fac parte reprezentanţi ai: I.S.U. Gorj, I.J.J. Gorj. I.P.J. Gorj şi ai Sistemului de Gospodărirea Apelor Gorj, comandament care are atribuţii de gestionare a posibilelor situaţii de urgenţă ce pot să apară ca urmare a fenomenelor hidro – meteorologice prognozate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here