De Ziua Naţională a României – ACASĂ LA BRÂNCUŞI se vernisează azi, la Bruxelles !

402

5Astăzi este o zi mare. Pentru Gorj, pentru Oltenia şi pentru România. La orele 17,45, la Bruxelles, are loc vernisajul unei superbe expoziţii complexe. Locul evenimentului – Parlamentul Europei, Sala Espace Balon. Sub egida PE, se lansează gratuit un album „Acasă la Brâncuşi”, bilingv, aflat la a doua ediţie, realizat de artistul fotograf profesionist Theodor Dădălău, album tipărit în România, şi oferit vizitatorilor în 1000 de exemplare. Toată manifestarea este dedicată Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie.

Vizionarul Doru, din 2004

Cele mai multe informaţii le-am primit graţie generoasei Maria 1Miron, asistent europarlamentar de Gorj. Sigur că asupra celor transmise de domnia sa vom reveni, chiar dacă este adevărată aserţiunea conform căreia recunoaşterea internaţională a artistului imaginii – Theodor Dădălău se leagă de Expoziţia Domniei Sale Doru, din Sala „C. Brâncuşi” a Parlamentului României, din anul 2009. Şi da şi nu. Eu, unul, cunosc Expoziţia „Acasă la Brâncuşi”, într-o formă ce a cunoscut desigur, îmbogăţiri şi 2complexităţi, cu vremea, dar iniţiată de artistul vizionar încă din anul 2004. Atunci când, Liga Culturală „Fiii Gorjului”, preşedinte Alexandru Păsărin, i-a mijlocit o primă prezentare la Sala de expoziţii a actualului 4Centru Cultural al Ministerului de Interne. Şi atunci, ca şi acum, expoziţia avea doar un pliant. În format A4, îmbetit în 3, din care mi-au mers la suflet cuvintele meşteşugite scrise la adresa talentatului artist de însuşi scriitorul Ion Cepoi. Pe care atunci nu-l cunoşteam. Al doilea Album este cel de acum, e drept, dar primul s-a distribuit în anul 2009, cu prilejul Expoziţiei din Sala „C. Brâncuşi”. Cu nume predestinat parcă, întrucât astăzi Brâncuşi este subiectul principal.

Guests of Brâncuşi

6Evident, cu sprijinul Grupului Român PPE din PE, personal al deputatului Marian Jean Marinescu, europarlamentarul care reprezintă Oltenia se întâmplă evenimentul de astăzi. Unul la care mai participă şi Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, cu o expoziţie etnofolclorică Oltenia. Pe lângă cele 250 de lucrări ale lui Theodor Dădălău, multe fiind operele Ansamblului creat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, mai sunt expuse, la cererea expresă a celor din Parlamentul Europei multe imagini cu Casa Memorială „C. Brâncuşi” din Hobiţa. La scară redusă, dar impresionante pentru sala în care sunt expuse, s-au creat toate operele Titanului de la Hobiţa ce fac parte din Ansamblul târgujian.

Înalt patronaj, înalt vernisaj !

Brand-ul Brâncuşi este în Europa şi peste tot în lume pe buzele tuturor. Manifestarea se desfăşoară sub Înaltul patronaj al lui Jerzy Buzek, preşedintele PE, iar vernisajul se bucură de prezenţa şi moderarea lui Joseph Daul, preşedintele PPE din PE. După caldul vernisaj în care România este sinonimă cu Brâncuşi, iar Gorjul îl are pe artistul imaginii Theodor Dădălău ca demn reprezentant, se va dialoga despre posibilităţile de valorificare turistică în Europa şi în lume a Gorjului şi Olteniei, în genere.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here