De Ziua Naţională a Culturii Române – Eminescu, acasă la Brâncuşi

493

Acum trei ani, din proprie iniţiativă şi din iubire de Eminescu, m-am străduit ca la fiecare 15 ianuarie să strâng în jurul meu consăteni de-ai mei, din comuna Peştişani, şi să tăifăsuim despre Imensul Eminescu. La prima ediţie, am avut oameni din Motru – poetul şi profesorul Iulian Olariu, un inginer cu dragoste de poezie din Rovinari şi consăteni destui. Şi ieri am izbutit o întâlnire de suflet a unor Oameni cu Inimă mare de Români adevăraţi.

Debut îngrijorător. I-am găsit acolo, în sala Clubului pensionarilor din Peştişani – pusă la dispoziţie de patronul ei Nicolae Nicolcioiu şi de preşedintele pensionarilor, Neculai Ştirbăţ, basarabean de origine – numai pe graficianul, poetul şi şahistul director onorific al Clubului, pe Gogă Nicolcioiu-Nixon, poet înnăscut – ca tot românul – şi membru al Cenaclului „Ion Minulescu” al Uzinelor Sadu, condus de colaboratorul Gorjeanului I.D. Sicore, un pseudonim ce ascunde un poet sensibil inclusiv la nevoile neamului românesc din Mileniul trei şi încă o persoană.
Nici nu se făcuse de ora 11,00 şi a venit cel mai drag şi apreciez eu, cel mai valoros om de cultură al gorjului – prof. univ. dr. Ion Mocioi. Un împătimit iubitor de Brâncuşi – el însuşi poet adevărat, nu meşteşugar ca Grigurcii – mare monografist, generos cu talentele incipiente, brâncuşiolog cum altul nu-i. Cu vreo opt-nouă cărţi dedicate Titanului de la Hobiţa, creator înnăscut şi constructor de muzee – Muzeul „Mihai Eminescu”, de la Floreşti, şi Casa memorială „Constantin Brâncuşi”, de la Hobiţa, stând mărturie peste veacuri. Prezente şi viitoare.
Ar fi multe de spus despre indiferenţa preoţimii locale, a dăscălimii şi, în genere, a oficialităţilor. Numai doi consilieri locali – Constantin Fuiorea şi Corneliu Nicolcioiu-Garincea par a fi preocupaţi de bunul mers al comunităţii. În rest, primarul autosuspendat dar încarcerat, Florin Pavel, viceprimarul Ilie Fuiorea-Bute şi ceilalţi 11 (unsprezece!) consilieri locali au lipsit cu desăvârşire. Că doar nu se dau indemnizaţii, şpăgi şi cozonaci atunci când Poetul naţional Mihai Eminescu este omagiat acasă la Brâncuşi!
O completă biografie şi bibliografie a prezentat Distinsa Doamnă Maria-Marieta Rădulescu, bibliotecara comunei Peştişani, care-a prezentat şi o expoziţie de carte Mihai Eminescu. Nu pot să uit recitalul poetic – din Eminescu şi din creaţia sa – oferit de Sabin Firiza. Un om pasionat de tot ce-i românesc, la fel ca Venerabilul Lojii Masonice Hobiţa – aproape nonagenarul Tănasie Lolescu, primul primar al oraşului Motru, în cei dintâi 16 ani de existenţă.
Despre absenţii invitaţi mai bine să nu mai vorbim. S-a lansat volumul de debut al Luminiţei Berculescu, s-au povestit multe detalii din greaua şi dăruita viaţă pentru România a Poetului Naţional Mihai Eminescu. Despre Eminescu au glăsuit toţi participanţii, mai puţin tăcutul octogenarul Traian Roşca – obişnuit ca filozof ţăran din Peştişani să bage bine la cap. Chiar şi volumul de poezii „Eterna zbatere”, semnat de Luminiţa Berculescu, l-a luat fără autograf, nefiind obişnuit cu asemenea chestii, dar îl va citi cu siguranţă.
Au fost multe fapte de cultură întâmplate, spaţiul e limitat şi era cât pe-aci să uit că am avut onoarea de a-l avea printre noi şi pe prof. Corneliu Ghiţescu, pensionar din oraşul Tismana, fost director de şcoală la Motru.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here