De la grădiniţă, la clasa pregătitoare

361

Clasa pregatitoareÎncepând cu anul şcolar 2012-2013, grădiniţa va fi mai scurtă pentru cei mici. Înainte de a intra la şcoală, micuţii vor trebui să treacă mai întâi prin clasa pregătitoare ce va avea rolul de a face tranziţia de la grădiniţă la şcoală.

Anul şcolar 2012-2013 aduce o noutate pentru micuţi: clasa pregătitoare. Astfel, din toamna anului 2012, structura sistemului şcolar se va schimba, în învăţământul primar fiind introdusă clasa pregătitoare care acum e la grădiniţă. Această măsură are scopul de a uşura tranziţia micuţilor de la grădiniţă la şcoală. Copiii de 6 ani, înscrişi la grădiniţă în grupa pregătitoare în acest an şcolar, vor fi înscrişi toamna viitoare la şcoală la clasa I însă copiii de 5 ani, care nu au fost anul acesta în grupa pregătitoare, vor fi înscrişi la anul în clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care au împlinit 6 ani până la începerea anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihomatică este corespunzătoare. Conform Legii Educaţiei, după această clasă elevii vor fi evaluaţi, scopul fiind orientarea şi optimizarea procesului şcolar. Aceasta se va realiza de către cadrul didactic de la clasă, care va întocmi un raport structurat pe cinci domenii de dezvoltare: fizică, socio-emoţională, cognitivă, a limbajului şi comunicării, a capacităţilor şi atitudinilor de învăţare. Pentru fiecare domeniu se fac recomandări, iar la finalul raportului se redactează aprecieri şi recomandări finale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, cursurile la clasa pregătitoare se vor desfăşura fie la grădiniţă, fie la şcoală, în funcţie de spaţiul disponibil. În ceea ce priveşte cine anume va preda la această clasă, reprezentanţii IŞJ Gorj spun că acest lucru nu va fi o problemă, majoritatea cadrelor didactice având acum dublă specializare. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj urmează să realizeze un studiu pentru a stabili cu exactitate atât numărul copiilor care vor fi înscrişi în toamna anului 2012 la clasa pregătitoare, cât şi spaţiile de învăţământ disponibile în acest sens.

Înscrierile încep în martie

Părinţii ai căror copii vor merge la şcoală în toamna anului 2012 mai au la dispoziţie aproximativ cinci luni pentru a alege şcoala la care îi vor înscrie, perioada oficială pentru înscrierea în clasa I fiind martie-mai. Ca şi până acum, părinţii trebuie să ştie că au prioritate la înscrierea la unitatea şcolară la care este arondată strada pe care locuiesc. Şcolile sunt obligate să afişeze la loc vizibil circumscripţia arondată unităţii şi, de asemenea, să înscrie toţi copiii din acest areal. Abia după ce au făcut acest lucru, în cazul în care mai au locuri disponibile, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, pot fi acceptate şi solicitări din afara circumscripţiei.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here