De la 1 ianuarie 2010, vom putea importa gaze şi de la unguri

473
conducteDupă circa zece ani în care a zăcut în stadiul de proiect, conducta care face legătura între sistemul românesc şi cel din Ungaria de transport al gazelor, va fi operaţională de la 1 ianuarie.Punerea în funcţiune a acestei conducte de interconectare va însemna pentru România ieşirea de sub monopolul Rusiei în ceea ce priveşte importurile de gaze naturale, asigurând accesul la sistemul vest-european de conducte.

Acest lucru ne va ajuta mai ales în situaţie de criză, cum a fost cea de iarna trecută, când livrările ruseşti au fost sistate pe fondul conflictelor dintre Moscova şi Kiev. Scenariul s-ar putea repeta şi în această iarnă, iar semnalul a fost deja dat de premierul rus, Vladimir Putin. Acesta a avertizat acum câteva zile că livrările prin Ucraina ar putea fi perturbate, dacă autorităţile de la Kiev nu-şi achită sumele datorate Rusiei.

Într-o primă etapă, sensul de tranport va fi doar dinspre Ungaria către România. Când preţul gazelor din producţia internă va fi liberalizat, se vor crea şi condiţiile tehnice pentru export.
Consumul, la cote mici
Lansarea conductei Arad – Szeged vine într-un moment în care consumul, nu numai în România, a scăzut foarte mult, aşa că rămâne de văzut când vom începe efectiv importurile via Ungaria. „Potrivit planurilor, conducta de interconectare va fi operaţională la 1 ianuarie. În prima etapă, capacitatea va fi de 200.000 metri cubi pe oră (adică ne-ar putea asigura circa o zecime din necesarul mediu anual de gaz – n.r.)”, ne-a declarat Janos Zsuga, CEO al FGSZ Ltd, compania de transport al gazelor din Ungaria. Companiile care au precontracte de rezervare de capacitate pe tronsonul românesc sunt E.ON Gaz România, GDF SUEZ Energy România, Petrom Gas şi MOL Energy Trade Ltd, potrivit Transgaz. În teritoriul Ungariei, firmele care au rezervat capacitate sunt E.ON Natural Gas Trade, Econgas (unde OMV are 50% – n.r.), GDF SUEZ, MOL Energy Trade şi Global NRG, potrivit datelor primite de la FGSZ. Oficialii E.ON Gaz România ne-au declarat că sunt în discuţii cu Transgaz pentru finalizarea con tractului de rezervare a capacităţii de transport pentru porţiunea de conductă începând cu 1 iulie 2010. „Interconexiunea Arad – Szeged este o investiţie foarte importantă pentru diversificarea surselor de gaze naturale disponible pentru România şi pentru asigurarea securităţii furnizării, în cazul vârfurilor de consum. Astfel, în perioada în care cererea de pe piaţa românească va creşte, sistemul de interconexiune cu sursele suplimentare va fi operaţional”, spun reprezentanţii E.ON.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here