De ce mi-e foame întruna?

828

a mncaPoate aţi simţit de multe ori, la scurt timp după ce aţi mâncat, că senzaţia de foame persistă şi atunci aţi mai luat o „gustărică“.
Adesea, apariţia senzaţiei de foame după masă se datorează variaţiei bruşte a nivelului glicemiei. În organism, nivelul de zahăr în sânge – glicemia – este un parametru reglat în permanenţă.

După masă, zahărul din alimente trece în sânge şi glicemia creşte. Atunci pancreasul secretă insulina: acest hormon face ca excesul de zahăr să fie direcţionat mai ales către ficat, unde va fi stocat sub formă de glicogen.

„Dacă vom servi un mic dejun sau o gustare bogată în zahăr, glicemia va creşte, apoi va descreşte rapid, sub efectul unei secreţii importante de insulină“, explică Isabelle Sermé, de la serviciul de diabetologie din cadrul Spitalului Saint-Joseph, Paris. „De aici, senzaţia de gol în stomac.“ La originea acestei perturbări se află adesea un dezechilibru alimentar.
Gustări regulate şi echilibrate
Încercaţi să luaţi mesele la ore fixe şi nu „săriţi“ peste ele niciodată. Alimentaţia trebuie să vă furnizeze o cantitate suficientă de energie. Cu condiţia să evitaţi zaharurile simple (zahărul pudră sau cubic, prăjituri, băuturi acidulate…), deoarece acestea trec rapid în sânge şi antrenează creşterea bruscă a insulinei. Sunt indicate zaharurile lente, care vor ajunge puţin câte puţin în circulaţia sangvină şi vor permite menţinerea constantă a nivelului glicemic.
Şi dacă este vorba de hipoglicemie?
Dacă această senzaţie de foame devine permanentă, chiar dacă mâncaţi echilibrat, este necesar să consultaţi medicul. Vă va prescrie un dozaj al glicemiei pentru diferitele momente ale zilei.
Dacă va coborî, sunteţi suspect/ă de a avea glicemie „funcţională“, fără vreo legătură cu diabetul. Astfel se explică senzaţia bruscă şi frecventă de foame. Cauzele sale sunt multiple şi adesea necunoscute. Uneori, stresul este responsabil de încetinirea activităţii intestinale şi de creşterea producerii insulinei. Deci, dacă sunteţi un anxios cronic, este important să vă relaxaţi. De asemenea, o cauză pot fi alcoolul şi unele medicamente. Oricum, în cazul hipoglicemiei funcţionale trebuie să evitaţi excesul de produse zaharoase. Uneori, medicul va solicita examene suplimentare, pentru a elimina o eventuală cauză organică. O afecţiune a pancreasului poate creşte în mod anormal secreţia insulinei (hiperinsulinism).
Cauze digestive, uneori
Deşi întâlnit mai rar la persoanele care nu suferă de diabet, fenomenul de încetinire a golirii stomacului provoacă de asemenea impresia că nu s-au „săturat“. În urma unor examinări, se va stabili dacă este vorba de o întârziere în evacuarea alimentelor solide şi/sau lichide.
Tratamentele, potrivit medicilor, includ medicamente pe cale orală, care acţionează asupra motilităţii gastrice, şi modificări alimentare (ritmul meselor, aportul de fibre şi de zaharuri lente).
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here