De ce e bun castravetele?

766
castravetiCastraveţii reprezintă ingredientul de bază pentru marea majoritate a salatelor, reprezintă o gustare în sine dar, mai ales, reprezintă o sursă de apă importantă pentru organismul uman. Culinar, ei reprezintă murăturile din camara bunicii sau partea fără de care nu ne-am putea imagina o salată sănătoasă de vară. Dietetic, un castravete poate face mari minuni, fiind un excelent diuretic.

Proprietăţile de bază
Castravetele nu face parte din seria legumelor despre care să putem spune că este extrem de sănătoasă sau că aduce un aport semnificativ de vitamine. Totuşi, vitamina C este cea mai prezentă într-un castravete, însă aceasta, la 100 de grame, nu reprezintă decât 9% din necesarul zilnic al organismului uman pentru această vitamină. Acidul cafeic (polifenolul) prezent şi el, calmează iritaţiile pielii umane.
Coaja castravetelui, pe care, din păcate, foarte mulţi dintre noi o curăţăm, deci nu o folosim (vom vedea, mai încolo, că uneori avem motive să nu o consumăm), este bogată în fibre şi în potasiu, fier, magneziu şi siliciu. Acesta din urmă este o componentă de bază pentru sănătatea pielii, a oaselor, a ligamentelor sau a ţesuturilor.
Arsurile de la soare, umflăturile de la ochi sau dermatitele pot fi combătute cu coajă de castravete.
Per ansamblu, hidratarea şi oxigenarea organismului reprezintă cele mai importante avantaje aduse de consumul regulat de castraveţi proaspeţi.
Atenţie ce cumpăraţi din magazine
Castraveţii sunt foarte sensibili la căldură. Când mergeţi în magazine sau la piaţă, să fiţi atenţi să aibă capetele tari, iar culoarea să fie verde normal spre verde închis. Dacă îi luaţi din pieţe, nu îi cumpăraţi pe cei care stau expuşi la soare. Acasă, în mod normal trebuie să fie consumaţi proaspeţi, însă dacă îi depozitaţi în frigider, nu-i ţineţi mai mult de 2-3 zile, peste acest interval încep să-şi piardă din apa înmagazinată în mod natural.
Foarte important: marile lanţuri comerciale sau marile companii producătoare aplică o peliculă de ceară pe coaja castravetului, pentru ca acesta să fie protejat mai bine împotriva căldurii sau a lovirii involuntare. Nu este însă un lucru prea sănătos, aşa că dacă vreţi să fiţi sută la sută siguri că alegeţi un produs natural, cumpăraţi castraveţi organici (ecologici).
Dacă nu găsiţi castraveţi organici, curăţaţi-le coaja celor care au fost trataţi chimic la suprafaţă.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here