De ce e bine să consumăm suc de grapefruit

5708
suc de grapefriut 1Sucul de grapefruit a devenit un aliment extrem de controversat în ultima perioadă. Pe de-o parte se vehiculează că acest fruct citric are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol „rău”, de a lupta împotriva celulelor canceroase şi de a reduce kilogramele în plus. Pe de altă parte, sucul de grapefruit interacţionează puternic cu anumite medicamente, producând efecte nocive pentru organism.

Beneficii pentru organism
Pe lângă gustul deosebit, foarte răcoritor, grapefruitul este unul dintre citricele recomandate în menţinerea sănătăţii:
Scade colesterolul
Persoanele cu un nivel de colesterol foarte mare sau cu un număr de trigliceride ridicat pot include grapefruitul în regimul alimentar, în special fructul roşu, datorită proprietăţilor anticolesterolemice importante. Potrivit unei cercetări ştiinţifice, 57 de pacienţi hiperlipidemici au adăugat în meniul lor zilnic grapefruit atât roşu, cât şi alb.
După 30 de zile de regim, specialiştii au făcut analize de sânge subiecţilor la studiu şi au descoperit că profilul sangvinic s-a modificat pozitiv. În urma consumului de grapefruit roşu s-au înregistrat rezultate mai bune faţă de fructul alb: diminuarea cu 15,5% a colesterolului, faţă de 7,6% pentru grapefruitul alb. În cazul trigliceridelor, aceste proporţii au fost: 17,2%, respectiv 5,6%.
Studii efectuate la universităţi din Texas şi Japonia au dovedit că substanţe din fructele citrice pot contribui la reducerea riscului de cancer. Cercetătorii au demonstrat că grapefruitul liofilizat poate reduce incidenţa leziunilor provocate de cancer la animale. Grapefruitul roşu este bogat în licopen, substanţă cu efect antitumoral, care luptă împotriva radicalilor liberi care distrug celulele.
Specialiştii încă mai cercetează acest fenomen deoarece există păreri contra care afirmă că grapefruitul contribuie la creşterea nivelului de estrogen din sânge, hormon asociat cu riscul de cancer mamar.
Eficient în cura de slăbire
Bogat în vitamina C, fibre, fier şi caroten şi sărac în calorii (42 – 100g), grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slăbit. Fibrele alimentare şi numeroşii acizi organici contribuie la sănătatea tubului digestiv, uşurând practic digestia.
Contraindicaţii: asocierea cu medicamente
Consumul de grapefruit este contraindicat în perioada în care se urmează un tratament medicamentos. Sucul de grapefruit modifică absorbţia intestinală a anumitor medicamente, existând riscul de supradozaj.
Până în prezent, doar sucul de grapefruit este cunoscut să interacţioneze puternic cu anumite medicamente. Explicaţia oferită de către cercetători este foarte simplă: absorbţia intestinală a anumitor medicamente este reglată de o enzimă din organism. Astfel, anumite substanţe prezente în sucul de grapefruit intră în competiţie cu această enzimă.
Efectul: creşterea absorbţiei intestinale a medicamentelor. Sucul de grapefruit echivalează cu producerea unei supradoze de medicament, mărind astfel efectele neplăcute.
Numeroase medicamente sunt afectate de sucul de grapefruit, în special cele care se adresează problemelor de sănătate următoare: Alergie; Anxietate, Depresie; Cancer; Disfuncţii erectile; Afecţiuni cardiace (tensiune arterială ridicată); Colesterol; HIV/SIDA; Tulburări de somn; Infecţii (antibiotice);
Grefe (imunosupresoarele).
De asemenea, medicii ginecologi sunt de părere că există o legătură între grapefruit şi pilulele contraceptive. Potrivit specialiştilor, efectul anticoncepţionalelor este neutralizat de substanţele conţinute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizează apariţia unei sarcini nedorite.
Consultă întotdeauna medicul sau farmacistul pentru a şti dacă medicamentele pe care urmează să le iei ar putea fi afectate de consumul de suc de grapefruit.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here