Datornica SNLO demarează afacerea “piatra”

332

Deschidere●“Nu ştiu cât de necesară este atribuirea acestor lucrări pentru SNLO dar ce s-a întâmplat, în ultimul timp, la acest capitol, a demonstrat doar management defectuos. Asta am constatat şi în perioada în care Manţog era mare tartore la SNLO şi acum când Burlan, discipolul său, conduce în acelaşi fel societatea avându-l în spate tot pe fostul lider.

Ştim cu toţii interesele financiare ascunse în spatele unor licitaţii de acest tip, şi atâta timp când cei care au condus pe vremea lui Manţog sunt păstraţi în funcţii, lucrurile la SNLO vor merge în continuare prost iar banii se vor pierde în aceleaşi moduri” – Vasile Popeangă, deputat PSD de Gorj

Înglodată de datorii până peste cap, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO) pare că îşi permite totuşi să aibă grijă de firmele care au încasat bani, în mod nejustificat, pentru nişte lucrări necontorizate pe care le-au prestat şi în anii trecuţi. Şi astfel, pune la bătaie, într-o perioadă de criză acută, vreo 9 miliarde de lei vechi pentru a găsi firmele care sunt dispuse să achiziţioneze şi să transporte o cantitate mare de piatră spartă şi balast pentru patru dintre carierele aparţinând SNLO şi pentru Mina Motru. Materialele în cauză ar urma să fie folosite pentru drumurile din carierele respective, dar sunt destui cei care susţin că lucrările încredinţate prin licitaţie ar ascunde de fapt interese de partid, piatra şi balastul nefiind măsurate cantitativ, banii sustrăgându-se astfel pe hârtie, curat şi fără prea multe complicaţii.

Bani din piatră seacă

Oficialii SNLO s-au ascuns în ultimii ani în spatele unor licitaţii publice aşa-zis transparente, în dosul cărora se tranşau însă afaceri personale şi de partid. Totul părea dirijat de Ionel Manţog, fiind făcut, spun surse din SNLO, pentru ca pedelistul să îşi păstreze supremaţia atât la nivel judeţean cât şi naţional, roţile PDL de la centru trebuind unse din când în când, în special înaintea unor evenimente cu iz electoral, pentru care partidul nu se zgârcea la bani. Astfel, se vehiculează că există, deja în atenţia anchetatorilor, aceste “maşinării” de stors banii unităţilor din minerit şi energie, SNLO-ul nefăcând excepţie, totul realizându-se prin intermediul acestor licitaţii, pentru care se stabilea din timp câştigătorul.

Burlan nu se ţine departe de “manţogării”

Cele practicate în timpurile de glorie ale lui Manţog, nu îl ţin, se pare, pe directorul SNLO, Daniel Burlan, de vechile obiceiuri, deşi noua conducere a PDL Gorj a interzis astfel de practici. Surse din SNLO dau ca sigur faptul că unitatea a achiziţionat, pe faţă, diverse piese pentru utilajele în uz pe care a ajuns însă să nu le folosească vânzându-le apoi unor firme de casă. Aceste firme, printr-o înţelegere prealabilă, le-ar pune din nou la dispoziţia unităţii energetice, prin intermediul unor licitaţii, banii negrii intrând în posesia celor care acceptă astfel de jocuri periculoase. Pretabile pentru stoarcerea banilor SNLO sunt din acest motiv, în special, licitaţiile în care produsul finit nu poate fi contorizat. Se vorbeşte mult despre lucrările de defrişare, piese şi combustibili, dar şi despre cele prin care se manevrează cantităţi de piatră şi balast, cum este licitaţia care este pusă acum în mişcare la SNLO.

Ofertele, depuse până pe 28 iunie

Astfel, criză sau nu, monitorizare FMI sau nu, SNLO respectă “Planul anual de achiziţii, servicii şi lucrări”, aprobat de unitate pentru anul în curs, prin care se stabilea încă din 2010 că acum unitatea trebuie să îşi achiziţioneze piatră şi balast de 9 miliarde de lei. Materialele în cauză sunt folosite însă în funcţie de necesitatea subunităţilor SNLO. Deşi lucrările nu au fost încă încredinţate, unii susţin că s-ar ştii deja câştigătorii. Ofertele pentru această licitaţie, se pot depune la SNLO până pe data de 28 iunie. Unitatea cere 5000 de mc de balast, 4000 de mc de piatră spartă şi 30300 de tone de tone tot de piatră spartă, valoarea lucrărilor, fără TVA, fiind de 865.155 lei.

Lucrări necesare sau nu?!

Astfel pentru Cariera Berleşti se solicită 1000 de metri cubi de piatră spartă necesară pentru executarea lucrărilor terasiere în procesele tehnologice care cuprind şi realizarea căilor de acces în carieră. Firma care va asigura cantitatea dorită trebuie să o şi transporte periodic la depozitul carierei. Subunitatea mai are nevoie şi de 3750 de mc de balast, tot contractul derulându-se pe parcursul unei singure luni. Pentru Exploatarea de Carieră Alunu sunt solicitaţi, de asemenea, 1250 de mc de balast, 3000 de mc de piatră spartă. Cariera Lupoaia vrea 18.600 de tone de piatră spartă în timp ce la EC se doresc 10.000 de tone de piatră spartă pentru drumuri tehnologice şi platforme în incinta carierei. Mina Motru solicită acelaşi tip de material, piatră spartă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here