Dafinul, bun pentru digestie

499
dafinDafinul este un arbust din ale cărui fructe se extrage untul de dafin, ingredienţa majoră la prepararea numeroaselor unguente. În antichitate, din frunzele de laur se făceau cununi pentru învingători. În ziua de astăzi, dafinul este întrebuinţat ca remediu în medicina naturistă, dar şi pentru efectele lui ca şi condiment, care nu poate lipsi din bucătăriile oamenilor.

Dacă frunzele de dafin sunt folosite în cantităţi mari, ele produc vomă. Acestea constituie un antiseptic intestinal, previne fermentaţiile din tubul digestiv şi combate bronşita cronică. Frunzele de dafin sunt de obicei folosite în gastronomie, la ciorba de fasole, deoarece aceasta produce deranjamente la stomac, făcând-o mai digestivă.
Dafinul constituie un remediu excelent în tratarea anorexiei, beţiei (poate fi utilizat şi împotriva alcoolismului), gastralgii, gripă, infecţii intestinale, orale, laringită, reumatism, spasme.
Tratamente naturale cu dafin:
Ceaiul de dafin se bea sub formă de înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Acesta are efect asupra afecţiunilor nervoase, orale, ale căilor respiratorii, reumatism cronic, otrăviri.
Pentru calmarea diferitelor dureri se poate folosi uleiul preparat din 100 g de frunze de dafin mărunţite şi adăugate într-o sticlă, umezite cu alcool. După o zi, peste frunze se pune un litru de ulei, iar după 4-6 săptămâni se strecoară.
Şi nu în cele din urmă, dafinul ne poate înfrumuseţa locuinţa, fie că e vorba de o casă cu terasă sau un apartament. De reţinut este faptul că seminţele trebuie puse primăvara într-un ghiveci, ce va rămâne într-un loc întunecos. Când încep să i se vadă frunzuliţele, ghiveciul trebuie scos la lumină şi udat astfel încât pământul să fie mereu uşor umed. Iarna, ghiveciul trebuie să stea înăuntru, pentru că dafinul este o plantă mediteraneană, obişnuită cu soarele şi nu poate rezista la temperaturi scăzute.
Fiecare dintre noi are un colţ verde în locuinţă… n-ar fi rău să adăugăm şi un dafin!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here