Curiozități despre miere

1626

Mierea este o substanță zaharoasă, vâscoasă, semilichidă, produsă de albine din nectar și mană, cu ajutorul invertazei. Definiție de-a dreptul urâtă și sec-exactă!
Sursele mierii sunt două: nectarul florilor – oferă mieri monoflore ori poliflore – și mana (1).
Calitatea mierii depinde de: solul în care cresc plantele nectarifere, de specia acestor plante, de durata culesului (2), de cantitatea de apă pe care o conține, de manipulările din timpul recoltării, depozitării și comercializării etc.
Caracteristicile fizice ale mierii: gust dulce, caracteristic; este vâscoasă; are miros caracteristic, în funcție de sursa provenienței; are densitatea medie de 1,417 la temperatura de 200 C, cu variabile între 1,39 și 1,44; culoarea – în funcție de pigmenții surselor de proveniență; este puternic higroscopică; cristalizează mai grosier ori mai fin, în funcție de cantitatea de apă conținută; conține fine urme de lăptișor de matcă și de polen; este termosensibilă – supusă la temperaturi de peste 400 C, începe să-și piardă calitățile inițiale (3); este fotosensibilă (4) (Biachi, 1989).
Compoziția biochimică a mierii: 17,2% apă, aminoacizi – sub 1% din substanța uscată a mierii, 81,3% glucide, enzime (peste 800, cunoscute), hormoni, acizi organici, lipide, substanţe antibiotice, inhibină, factori antigerminativi, pigmenţi, compuşi aromatici, urme de polen și de lăptișor de matcă (Bonaga et al., 1983; Gonnet et al., 1989; Andriţoiu, 2002, 2004, 2006).
Glucidele din miere (95-96% din substanţa uscată a mierii), sunt reprezentate de glucoză – 32,8%, fructoză – 38,45%, maltoză – 3,79%, zaharoză – 5-7%, alte zaharuri.
Aminoacizii din miere sunt determinați prin metoda fotocolorimetrică (Bianchi, 1989), cantitatea lor totală fiind redusă: lizina, histidina, treonina, arginina, serina, metionina, acid glutamic, izoleucina, prolina, glicina, alanina, cisteina (Andriţoiu, 2006). Proteinele din miere se găsesc în cantităţi reduse de 0,15-0,70%; conţinutul și cantitatea lor diferă în funţie de provenienţă.
Mineralele din miere: fier 16 mg%; cupru 0.08 mg%; mangan 0.2%; siliciu; clor 19 mg%; calciu 11 mg%; sodiu 11 mg%; potasiu 31 mg%; sulf 5 mg%; fosfor 0.9 mg%; vanadiu; zirconiu; titan; nichel; cositor; plumb; argint, aur, bismut; strontiu (Capolongo, 1997; Alphandery, 1989; Andriţoiu, 2006; Andrițoiu și Andrițoiu, 2010).
Vitaminele din miere: vitaminele din gama B (B1-tiamina, B2-lactoflavina, ovoflavina, riboflavina, B3-PP, B5-acid pantotenic, B6-piridoxina, B9-acid folic, B12-ciancobalamina), vitamina C; toate vitaminele liposolubile: provitamina A; vitamina D; vitamina E (urme); vitamina K (urme) (Andriţoiu, 2006).
Enzimele din miere: au fost identificate peste 800 de enzime, cele mai importante fiind: diastaza, invertaza (5), sucraza, zaharaza, catalaza, fosfataza acidă, peroxidaza, superoxid dismutaza (SOD); glucozidaza (a şi b), acetiltransferaza, citocrom oxidaza, tirozinaza, monofenol monooxigeza, glicozil-transferaze, lipaze, sucraze, oxidaza acidului ascorbic, inhibina etc. (Vecchi et al., 1969; Andrițoiu, 2006).
Acizi organici din miere: acetic, butiric, citric, formic, maleic, oxalic, piroglutamic, lactic, succinic, glicolitic, 2 sau -3 fosfogliceric, a-cetoglutaric, piruvic, tartric (Andriţoiu, 2006).
Compuşi aromatici din miere: carbonili, precum formaldehida, aldehida acetica, izobutiraldehida, butiraldehida, acetona, metiletilcetona; alcooli: izopropanol, etanol, 2-butanol, 4-propanolol,3-pentanol, izobutanol, 3-metil-2-butanol, 3-metil-1-butanol, n-butanol, alcool B-metilic, 2-metil-1-butanol, alcool feniletilic, alcool benzilic; esteri: formiat de metil, formiat de etil, eter dietilic, diverse (Andriţoiu, 2006). Lipide din miere, ca acizi: palmitic; stearic; linoleic; oleic; lauric; miristoleic; stearic; linolenic (Cirili et al., 1973; Andriţoiu, 2006).
Factori antibiotici și antigerminativi: mierea este antiseptică. Încă din 1906, într-o lucrare remarcabilă, de nomenclatură, efectuată asupra florei bacteriene a stupului, G. F. White a arătat că mierea este un produs perfect steril şi că nu conţine nici o formă vegetativă bacteriană. Mult mai târziu, a fost confirmat acest rezultat prin analize bacteriologice de o mare acuratețe. Mierea naturală proaspătă, bogată în catalază, eliberează în soluţie o cantitate mică de peroxid de hidrogen, având astfel o anume valoare antibiotică (Snowdon et al., 1996, 1999).
Factori de creștere: majoritatea lor provin din polen, apilarnil și lăptișorul de matcă (Gonnet, 1989; Harnaj, 1989; Neacșu, 2002; Andrițoiu, 2004, 2006 etc.).
1 – Mierea numită a fi de mană, provine din substanțele zaharoase secretate de lachnide (lecanide) care înțeapă frunzele unor specii de copaci – brad, stejar, salcie etc., rețin proteinele și elimină glucidele, care sunt recoltate de albine și, cu intervenția invertazei, sunt transformate = în miere; mierea de mană este cea mai remineralizantă miere.
2 – Culesurile bogate oferă mierii de o calitate mai redusă față de culesurile moderate sau sărace: timpul de prelucrare, care reduce cantitatea de apă din nectar fiind mai scurt, mierea fiind mai săracă enzimatic.
3 – Temperatura internă a coloniei de albine în timpul culesurilor de nectar este de 37 grade C; a se corela cu temperatura optimă a corpului omenesc.
4 – Mierea este produsă în întunericul stupului. Expusă luminii solare directe, calitățile sale se depreciază.
5 – Invertaza, la un pH de 6-6,8, scindează zaharoza în glucoză şi fructoză, într-un raport de 1:1. Provenienţa ei în miere este numai în mică parte din nectar, ea provenind majoritar din secreţiile glandelor hipofaringiene ale albinelor mai vârstnice de 21 de zile.
Așadar: Să curgă miere pentru noi toți, după cum spuneau romanii! Mult bine întotdeauna!
Material informativ realizat de reprezentanții CENTRULUI MEDICAL DE APITERAPIE ,,VASILE ANDRIȚOIU” din localitatea Bălănești, Județul Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here