Cuptorul cu microunde, pericol pentru sănătate

568

cuptor cu microundeÎn multe bucătării se găseşte cuptorul cu microunde, foarte apreciat şi util, dar înainte de a-l considera cel mai bun lucru din casă trebuie să fim conştienţi de tot ceea ce implică această decizie.

Toţi ştim principiul de funcţionare: aşezi mâncarea în cuptor, apeşi câteva butoane şi după puţin timp, poţi savura o porţie gata încălzită din meniul preferat. Mâncarea se încălzeşte instantaneu şi chiar violent. Mâncarea este încălzită cu energie electromagnetică, în interiorul ei dezvoltându-se o intensă vibraţie moleculară, datorată polarităţii apei din preparatul respectiv. Acele vibraţii dau căldura şi încălzesc mâncarea.

Ceea ce încălzim la microunde este periculoas, apărând probleme de sănătate în timp. De altfel, mâncarea la microunde nu are nici o valoare nutritivă.

În cuptorul cu microunde, mâncarea pierde apa, minerale şi alţi nutrienţi.

Astfel, ceea ce consumăm va fi sărac în nutrienţi. Şi mai grav este dacă preparăm tot la cuptorul cu microunde, atunci riscul de îmbolnăvire este şi mai mare.

Conform unor studii, radiaţiile pe care le emană aparatul pot crea probleme sistemului nervos, dacă acesta este expus mereu la uzul de microunde.

Pot apărea dureri de cap, de spate, ameţeli etc. Persoanele cu probleme neurologice ar trebui să evite încălzirea mâncării la microunde.

Foarte important este şi ambalajul în care este pus preparatul, care poate compromite calitatea şi compoziţia acesteia. Substanţele nocive pot pătrunde în mâncare în timp ce o încălzim.

Unele studii au arătat că ingerarea unor preparate la microunde pe termen foarte lung au dus la un nivel redus de hemoglobină în sânge, un nivel scăzut de colesterol bun şi un număr redus de globule albe.

Toate aceste pierderi pot duce la anemie, un sistem imunitar scăzut şi apariţia bolilor cardiace.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here