Cum stopăm formarea varicelor

595

variceleVaricele sunt o afecţiune a venelor. De regulă acestea apar în zona membrelor inferioare. Dacă varicele s-au format la venele aflate mai la suprafaţă, acestea devin vizibile şi sunt mai dilatate. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele dau senzaţia de oboseală, de disconfort şi de greutate în membrul afectat.

Cu timpul acestea se pot chiar rupe, apărând vânătăi sau chiar răni, ulceraţii care se pot infecta. Varicele apar şi la femei dar şi la bărbaţi. Apariţia varicelor creşte semnificativ odată cu vârsta.

Nu se cunoaşte cu exactitate mecanismul de apariţie al varicelor. Dar, se cunoaşte faptul că pornesc de la o proastă funcţionare ale valvelor venoase, care nu mai opresc eficient sângele ce tinde să coboare.

Dar factorii principali au putut fi identificaţi. Ţinând cont de aceşti factori de risc iată în cele ce urmează câteva soluţii care vă vor fi de folos pentru a reduce riscul de apariţie a varicelor:

1) – mişcarea este un lucru important, dar va trebui acordată o atenţie aparte membrelor inferioare. Puteţi încerca jogging-ul, mersul pe bicicletă, înotul, aerobicul şi bineînţeles mersul de jos, toate acestea fiind activităţi care pot preveni apariţia varicelor.

Nu trebuie să apelaţi la spoturi de forţă, practicate la intensitate maximă, deoarece pot agrava varicele şi pot apărea probleme mai grave

2) – nu staţi multe ore pe scaun fără a vă ridica şi a vă deplasa peste câteva minute. De altfel nici statul prelungit în picioare nu face bine crescând riscul apariţiei varicelor.

3) – o greutate constantă în limite normale, pentru mai mult timp, este benefică în prevenirea formării varicelor;

4) – nu trebuie să purtaţi pantaloni, ciorapi sau cizme prea strâmte;

5) – nici căldura exagerată nu face bine, ca de exemplu: epilarea cu ceară, soarele puternic, băile fierbinţi, sauna. Toate acestea cresc riscul de apariţie al varicelor;

6) – nu dormiţi cu picioarele mai jos decât nivelul corpului, (dar dacă veţi dormi cu ele mai sus de trunchi este şi mai bine pentru picioare, dar pe de altă parte intervine o altă problemă şi anume accidentului vascular cerebral);

7) – folosiţi duşul la nivelul picioarelor alternând apa caldă cu apa rece;

Contra varicelor se poate aplica tratament medicamentos, cu laser, chirurgical, dar trebuie mai bine să preîntâmpinăm această afecţiune decât să tratăm!

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here