Cum se spală pe mâini doctoriţa Zegrean de cazul femeii cu Parkinson: Aruncă vina pe subalterna Căliman şi ameninţă bolnava că îi taie pensia de handicap

2018

Şefa Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, dr.Maria Zegrean, se disculpă în scris la două săptămâni după ce Gorjeanul a relatat că o bolnavă de Parkinson din Rasoviţa a fost plimbată între secţiile unităţii medicale, deşi avea nevoie doar de un act medical din partea medicului neurolog. Şocant este că Zegrean nu rezolvă, în tot acest timp, problema pacientei, care urlă şi acum la domiciliu în lipsa tratamentului gratuit, ci preferă să arunce vina propriului dezinteres spre subalterna sa, dr. Eugenia Căliman, care a preluat pacienta la urgenţă, în calitate de neurolog, deşi nu intrase încă în gardă. Zegrean transmite, de asemenea, în tot acest timp ameninţări verbale la adresa pacientei, spun aparţinătorii acesteia, informând familia că o va lăsa pe bolnavă şi fără pensia de handicap, femeia urmând să ajungă iar în faţa comisiei în aceste zile. Şefa de la Neurologie ameninţă, de asemenea, cu instanţa şi Gorjeanul, asta dacă publicaţia îşi va permite luxul să nu publice cum aruncă ea vina spre doctoriţa Căliman, în condiţiile în care comportamentul său faţă de bolnavă s-a manifestat în camera de gardă a SJU în faţa mai multor martori.

Cazul Margaretei Guinea, în vârstă de 61 de ani, din Băleşti, bolnavă de Parkinson, dar nebeneficiară a tratamentului gratuit din cauze, în prezent, birocratice a fost relatat de Gorjeanul în ediţia din 26 august 2015. La cererea aparţinătorilor, supăraţi că pacienta nu poate primi tratamentul bolii sale, deoarece necesită o simplă scrisoare medicală de la Neurologie sau o copie a celei vechi, se arată astfel, bătaia de joc de care a avut parte femeia şi soţul ei, în momentul în care li s-a indicat să ceară ajutorul unui neurolog pentru tratamentul în cauză. Tot în cadrul materialului se sublinia că pacienta, bolnavă de Parkinson, a stat până dimineaţa la Psihiatrie în SJU după ce i s-a administrat doar un Diazepam.

Zegrean aruncă pisica în curtea lui Căliman
După publicarea materialului, dr.Zegrean, pomenită doar de două ori în cuprinsul acestuia, tună şi fulgeră simţindu-se direct vizată de acuzele făcute la adresa sa de soţul pacientei. Are grijă să-i transmită acestuia să-i aducă actele medicale ale bolnavei, cu completarea că ea va face tot posibilul să o lase pe bolnavă fără pensia de handicap de care suferă, acesta fiind de altfel singurul venit al familiei.
“Ni s-a transmis de către doctoriţa Zegrean, chiar în ziua în care aţi publicat dumneavoastră cazul mamei că ea este foarte supărată şi nu înţelege de ce am aruncat cu noroi în ea şi nu în medicul de gardă, Căliman. Ni s-au tot repetat acuzele la adresa lui Căliman, dar şi faptul că o va lăsa pe mama fără pensia de handicap pe care o primeşte în prezent. Ni s-a spus, de asemenea, că niciodată nu o să mai călcăm în secţia ei(??) şi să-i aducem actele medicale ale mamei, probabil să se poată disculpa. Am refuzat să facem asta, deşi mama nu are tratamentul necesar nici în prezent. Ne-a şocat că vroia să ne convingă să dăm vina pe Căliman aşa cum încerca să afle cine ne-a trimis la ziar”, spune fiica Margaretei Guinea.

Se crede Spital Judeţean!
Pe maniera aplicată cu aparţinătorii bolnavei, Zegrean încearcă să convingă Gorjeanul şi reprezentanţii ei că ea nu se face cu nimic vinovată de cele întâmplate. Deşi refuză să vorbească faţă în faţă cu redactorul publicaţiei care a scris despre cazul “Guinea”, Zegrean se ascunde în spatele unui drept la replică pe care îl încheie cu o ameninţare tipică: de genul “vă dau în judecată”. Are grijă să scrie pe plic că expeditorul este Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, deşi documentul din interior nu conţine vreo ştampilă a instituţiei, ci doar propria semnătură.
Trebuie să precizăm că, şefa Secţiei de Neurologie, are grijă să nu pomenească deloc, în cuprinsul dreptului la replică transmis, dacă a luat sau nu contact cu bolnava ori cu aparţinătorii acesteia în momentul în care pacienta ajunge în camera de gardă a SJU. De altfel, nu pomeneşte deloc de prezenţa sa lângă bolnavă în ziua în care aceasta ajunge în camera de gardă!
Ce spune, mai exact, Zegrean: “în ziua de 24.08.2015 orele 13.15, când pacienta a fost adusă cu autosanitara la Camera de Gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, medicul neurolog de gardă care s-a ocupat de bolnavă, a fost dr.Căliman Cristina Eugenia, medic primar, şi nu şefa secţiei dr.Zegrean Maria”.

Minciuna, mai uşor de înghiţit!
Zegrean nu pomeneşte însă că ea a fost chemată de Căliman în Camera de Gardă, loc în care văzând pacienta şi soţul ei l-a certat pe aparţinător că de ce s-a mai prezentat acolo cu bolnava, deoarece ea îi indicase să vină singur. De altfel, cele scrise astfel de Zegrean sunt contestate de dr. Căliman. “Nici nu intrasem de gardă când am fost chemată să văd pacienta ce fusese adusă cu ambulanţa de la Rasoviţa. Am coborât însă să o văd, moment în care soţul acesteia mi-a spus că ar vrea ca soţia sa să fie consultată de dr. Maria Zegrean, pe motiv că se întâlnise vineri cu acesta şi îi spusese să vină în secţie ca să îl ajute cu actul medical solicitat. Mi-am chemat astfel şefa în Camera de Gardă, loc în care se afla deja echipajul de pe ambulanţă, dar şi asistenta care mă chemase la bolnavă. Aceasta a răspuns apelului meu telefonic şi a venit în Camera de Gardă. Când l-a văzut pe soţul pacientei l-a certat, întrebându-l de ce a mai adus bolnava acolo şi de ce nu a venit doar el cu actele medicale de care au vorbit vineri. Asta se întâmpla luni. Maria Zegrean a menţionat în acest context că pacienta nu trebuie internată la Neurologie”, spune, acum, şi dr. Căliman.

Contestă fişa se externare a pacientei, legat de Diazepam
În ciuda celor spuse de Căliman, care susţine că de faţă au fost şi alţi martori, Zegrean continuă să arate cu degetul spre subalterna sa mai tânără astfel: “bolnava a fost înregistrată în registrul de consultaţii la numărul 10009 şi după cum reiese din documente, cu respectarea legislaţiei, a fost diagnosticată cu boala Parkinson, fară să i se administreze Diazepam, cum se specifică în articol”.
Zegrean contestă astfel fişa de externare a bolnavei, publicată deja de Gorjeanul, care are trecut la tratament faptul că pacientei din Rasoviţa i s-a administrat doar un Diazepam.
“Ulterior pacienta este trimisă pe secţia Psihiatrie, bolnava fiind şi cu tulburări psihice. Menţionez ca întotdeauna decizia asupra cazurilor care sunt aduse la Camera de Gardă a Spitalului 700, este luată de medicul de gardă”, mai completează şefa de la Neurologie, mai incriminând-o încă o dată pe Căliman.
Dr.Căliman susţine însă altceva: “Atâta timp cât pacienta a fost văzută de şefa secţiei care îmi este superioară în funcţie şi care este doctor în ştiinţe medicale, eu nu puteam să îi contest decizia şi să internez bolnava la Neurologie. Oricum cele întâmplate s-au petrecut cu martori, astfel că nu îmi explic de ce se încearcă învinovăţirea injustă a mea”.
Mai exact, comportamentul dr. Zegrean care chemată la bolnavă, în Camera de Gardă, refuză să o interneze, deşi discutase acest aspect cu soţul femeii cu trei zile în urmă, se manifestă în prezenţa echipajului de pe Ambulanţă, a medicului Căliman şi a unei asistente medicale. Zegrean nu ia însă în calcul că în încercarea sa de a o învinovăţi pe Căliman se încriminează direct pe ea.

În loc să îi ajute, Zegrean dă vina pe aparţinători!
Pentru a se dezvinovăţi şi a demonstra că ea şi-ar fi făcut datoria în faţa bolnavei, asta deşi nici în prezent aceasta nu beneficiază de tratamentul gratuit, Zegrean dă de înţeles că ea ar fi fost cea care, cu un an în urmă, i-ar fi stabilit diagnosticul Margaretei Guinea. Aceasta dă însă vina pe aparţinătorii femeii, care nu au continuat demersul său pentru a obţine tratamentul în cauză.
Zegrean nu pune însă deloc în balanţă că aparţinătorii trăiesc de mult timp în mediul rural, cu o pensie de handicap de 350 de lei şi într-o sărăcie lucie, nu au studii superioare şi posibilitatea de a cunoaşte ce trebuiau să mai facă pentru a intra în posesia tratamentului de Parkinson gratuit.
“După cum reiese din documentele ce se află în arhiva spitalului, bolnava Guinea Margareta a fost internată în secţia Neurologie în perioada 09.07.2014-16.07.2014, când i s-a stabilit diagnosticul de boală Parkinson stadiul III, recomandându-se la externare tratament antiparkinsonian. În foaia de observaţie a bolnavei, ce se află în arhiva spitalului, se regăsesc copii după Scrisoarea medicală dată bolnavei, cu tot tratamentul prescris la externare şi două referate făcute de medicul curant şi medicul şef de secţie, pentru ca bolnava, neavând niciun venit şi respectând legislaţia, să fie supusă de urgenţă unei expertize medicale în vederea obţinerii conform legii, a pensiei de handicap, pensie pe care o primeşte din luna septembrie 2014 până în prezent”, mai transmite Zegrean învinuind soţul bolnavei pentru că, pe baza unora dintre actele emise de ea, acesta a cerut o pensie de handicap pentru soţia aflată la pat.
Asta, culmea, deşi ştie că cei doi nu aveau nici un venit şi abia supravieţuiau.
“Oare Zegrean ar trăi cu 350 de lei pe lună sau fără nici un venit dacă ar avea şi un membru al familiei bolnav aşa cum au trăit şi trăiesc părinţii mei de câţiva ani”, se mai întreabă fiica pacientei din Băleşti.

DSC_0014Soţul trebuia să lase bolnava singură ca să umble după acte
“Aparţinătorii, respectiv soţul, nu au dus scrisoarea medicală de la externare în care se specifică tratamentul bolii nici în ambulatoriu, pentru a i se face fişă de dispensarizare, nici la medicul de familie, dar au dus-o la comisia de handicap, pentru că altfel nu putea obţine pensie”; mai spune Zegrean fără să încerce să îndrepte măcar ignoranţa aparţinătorilor şi să vină în ajutorul bolnavei. Asta deşi subliniază că boala Parkinson este una cronică “în care bolnavul este internat pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice, în care se specifică dispensarizare în ambulatoriul de Neurologie şi la medicul de familie, tratamentul fiind gratuit”.
Mai exact, “stimata” doctoriţă Zegrean a preferat să caute, în aceste ultime zile, în arhiva spitalului să se disculpe, supărată că dezinteresul său profesional a fost făcut public, în loc să ajute pacienta care suferă şi acum în lipsa tratamentului, explicându-le aparţinătorilor cum pot îndrepta situaţia.

Dă sfaturi practice şi cam atât..
Dincolo de aceste lucruri, greu de făcut pentru Maria Zegrean, medicul are grijă să corecteze, abia acum, greşelile făcute tot de unul din ai săi de la Neurologie, tot legat de cazul Guinea. Mai exact, dovadă că a văzut actele medicale publicate de Gorjeanul, Zegrean susţine că cele trecute în fişa de externare din Psihiatrie, semnat de dr. Iliescu, au fost nişte greşeli pentru pacientă. În acea fişă se arată că la recomandarea dr. neurolog, personalul de la Psihiatrie a scăzut administrarea haloperidolului. “În timp ce se afla internată în secţia Psihiatrie, pentru boala psihică pe care o are, bolnava a fost trimisă în Neurologie pentru consult interdisciplinar. Medicul neurolog de gardă i-a prescris în foaie, reducerea dozei de Haloperidol, medicament care accentuează boala, devenind un parkinsonism medicamentos. A nu se înţelege că tratamentul psihiatric nu trebuie administrat”, mai susţine, în scris, Zegrean, certându-i, de asemenea, pe aparţinătorii bolnavei care timp de un an nu ar fi fost interesaţi de boala femeii, dar şi-ar fi adus aminte de ea doar înainte de prezentarea pacientei în comisia de revizuire.

Va lăsa sau nu Zegrean pacienta fără pensie?!
Urmare a celor relatate mai sus, ne punem întrebarea firească: o va lăsa sau sau nu Zegrean pe bolnava Guinea fără pensie de handicap de 350 de lei pe lună? Asta în situaţia în care, Zegrean a subliniat de mai multe ori că pacienta are Parkinson, diagnostic pus de ea, şi alte boli psihice, bolnava fiind totodată netransportabilă, aceasta având nevoie chiar de un însoţitor.
Anamaria Stoica

8 COMENTARII

  1. In septembrie anul trecut am fost internata la neuro, in spitalul din Tg. Jiu. In acea dimineata, dr Zegrean a trecut pe la patul unei bolanve din salon si (incredibil!) s-a fotografiat cu batrana, aproape inconstienta, acoperindu-i cu zel picioarele tumefiate ca sa nu apara in poza. Am intrebat-o de ce ii sunt asa picioarele si… n-a raspuns, ocupata fiind cu pozele. Peste cateva ore, femeia a murit. Bine, nu zic ca altii din personalul de acolo ar fi fost mai mut preocupati de soarta ei sau a altora din salon, care nu cotizasera bine.

  2. Cum a devenit aceasta nulitate sef de secţie? Cu ani în urma mi-a oferit imposibilul în cadrul unei consultaţii. Din fericire am consultat şi medici profesionisti care m-au facut sanatos. Rusine pentru sistemul medical ca promoveaya asemenea nulitati. Rusine!

  3. Din cauza purtarii acestei Zegrean a mai plecat in primavara o doctorita tanara,venita din Timisoara,care a rezistat numai cateva luni sub teroarea impusa pe sectie de Zegrean.Se numeste Maria Popovici,e un medic bun,dar a fugit mancand pamantul.Se zvoneste in spital ca si Frasie si Caliman,ba si Stichitoiu vor parasi curand spitalul tot din aceasi cauza.Si doctorii astia,buni sau rai cum or fi,nu sunt inlocuiti de altii.Curand veti avea o singura varianta la neurologie Tg.Jiu in spital:sa fiti tratati numai de Zegrean,dupa cheful ei.

  4. O mare nesimtita aceasta doctorita Zegrean, care vorbeste execrabil cu toti pacientii ei. Si eu l-am avut pe tata in spital la ea si s-a purtat in ultimul hal. Mai tarziu am aflat de ce: daca nu ii bagi pliculetul la buzunar, nici nu te baga in seama.

  5. Doamna dr sa nu uite ce are la activ. De coboare dr. Enoiu a pkecat din sistem…și dr. Dogaru. … nu are putina decenta aceasta doctorița. ..rusine… faceți de ris halatul alb. Ce sa zic de dr Căliman .. daca trăia dl. Barbuti nu erau aceste discuții. ..rusine dr. Zegrean .. în loc sa tratezi ameninți.

    • dl.Barbuti se rasuceste in mormant daca ar sti cum ii e batjocorit zilnic copilul de femeia asta care si ea si barbatu.su ii faceau plecaciuni cand era viceprimar in functie si aveau interes

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here