Cum se prepară bitterul medicinal

1610
Bitterul suedez este cunoscut ca fiind un panaceu universal, bun la toate şi ajutând în vindecarea tuturor bolilor. Nu este chiar aşa, dar în mare parte este adevărat. Sunt multe afecţiuni în care bitterul suedez ajută în vindecare, dar nu vindecă singur. Efectul acestui bitter este mai mult unul profilactic. Pe de altă parte, când este vorba bitter ca remediu terapeutic, tot românul crede că acesta trebuie să fie neapărat „suedez”.

Or, există reţete de bitter terapeutic/medicinal care nu au nici o legătură cu plantele medicinale din zona Suediei. Poate că o anumită reţetă a fost, la un moment dat, suedeză şi numele produsului s-a generalizat, păstrându-se până astăzi!

Iată reţeta unui bitter medicinal: frunze de aloe (30 g), răşină de brad (10 g), rădăcină de şofran sau rădăcină de stânjenel (5 g), flori de salcâm (10 g), frunze de dafin sau scorţioşoară pisată (10 g), frunze de frasin (20 g), fructe de fenicul sau anason (10 g), troscot sau rădăcină de rubarbă (20 g), genţiană (20 g; se poate înlocui cu 50 g pelin şi 5 g anghinare), rădăcină de scaiete (10 g), angelică (10 g), fructe de ienupăr (20 g boabe pisate), flori de soc (20 g), ţintaură (30 g), tătăneasă (20 g), rostopască (20 g), salvie (20 g), valeriană (20 g), coriandru (20 g), anghinare (20 g), gălbenele (30 g), sunătoare (30 g), ciuboţica cucului (25 g), urzică (30 g), pufuliţă cu flori mici (30 g), coada calului (30 g), coada şoricelului (30 g), unguraş (30 g), traista ciobanului (25 g), vâsc (25 g), pedicuţă (30 g), osul iepurelui (25 g), cimbru (30 g) şi pătlagină (30 g). Acest amestec de plante, uscate şi mărunţite, se pune în 3 litri de alcool de 40 grade, sau ţuică tare. Se amestecă de două ori pe zi şi se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle mici, de culoare închisă. Pot fi păstrate mai mulţi ani de zile. Cu cât lichidul obţinut stă mai mult, cu atât are un efect terapeutic mai puternic. Profilactic, se iau 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Linguriţa de bitter se diluează într-o cană cu ceai de plante sau apă şi se ia cu jumătate de oră înainte de masă.
Antonică MUŞAT, Târgu Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here