Cum scapi de oboseală

568
obosealaRitmul vieţii ar trebui să ofere un echilibru între activitate şi odihnă, societatea actuală, însă, pare a nu avea timp pentru odihnă. Dacă te simţi mereu obosită, să ştii că nu eşti singură. Studii recente arată că una din zece persoane sunt afectate de oboseală cronică, femeile fiind mai predispuse decât bărbaţii.

Primele manifestări sunt: durerile de ceafă, spate şi umeri. Mai târziu, se observă scăderea puterii de concentrare, oboseala emoţională, lipsa de energie, iritabilitate, anxietate, insomnie, scăderea apetitului sexual, dureri de cap sau gastrice. Cauzele? Orele lungi la birou, problemele de cuplu, alimentaţia săracă în vitamine şi somnul insuficient sunt de cele mai multe ori factorii care declanşează oboseala cronică. Dar, înainte de a începe să te gândeşti că şi tu suferi de acest sindrom, mergi la un examen medical complet. Multe afecţiuni precum anemia, obezitatea, problemele cardiace sau ale glandei tiroide, pot avea aceleaşi manifestări. Cauzele şi tratamentul sindromului de oboseală cronică nu sunt încă perfect elucidate. Totuşi, fără să neglijezi nici recomandările medicului, starea poate fi ameliorată prin schimbarea stilului de viaţă. Acordă mai multă atenţie următorilor factori:

Dormi suficient
Asigură-te că dormi suficient! Ca să recuperezi energia pierdută, ai nevoie de cel puţin opt ore de somn pe noapte. De asemenea, încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti la aceleaşi ore, chiar şi în weekend. Vei adormi mai uşor şi te vei trezi mai odihnită dimineaţa.
Multă mişcare
Chiar dacă exerciţiile fizice după o zi de muncă sunt ultimul lucru pe care ţi-l doreşti, crede-ne că merită efortul! Începe cu un program lejer de 10 minute pe zi şi ţinteşte spre 30 de minute. Pe termen lung, te vei simţi mult mai energică decât dacă în minutele cu pricină ai fi stat lungită pe canapea! Însă, încearcă să nu-ţi programezi exerciţiile în apropierea orei de culcare. Sportul stimulează metabolismul şi s-ar putea să adormi mai greu.
Alimentaţie sănătoasă
O dietă sănătoasă include o porţie de fructe şi de legume proaspete în fiecare zi.
În plus, alimentele consumate ar trebui să conţină puţine grăsimi, zahăr şi sare, dar, cât mai multe fibre. Un aport suplimentar de vitamine poate fi de asemenea benefic pentru reducerea stării de oboseală. Foarte important: nu sări peste mese! Mănâncă de trei ori pe zi, la intervale regulate.
Cafeaua, nu e întotdeauna o soluţie
Crezi că fără câteva ceşti de cafea n-ai să rezişti o zi întreagă? Mai gândeşte-te! Un studiu recent arată că femeile care consumă mai puţin de trei ceşti de cafea pe zi se pot concentra mai uşor decât cele care consumă mai mult de patru ceşti pe zi.
În plus, cofeina în exces poate fi cauza problemelor cu somnul.
Sindromul de oboseală cronică apare sezonier. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în lunile reci, din noiembrie până în ianuarie.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here