Cum scapi de aftele bucale

7533

afte bucaleAftele bucale sunt acele umflături care sunt dureroase şi dau o senzaţie de arsură, la nivelul gingiilor, al limbii şi din interiorului obrajilor cu care se confruntă multe persoane, la un moment dat în viaţă.

Aftele bucale sunt acele băşicuţe, care sunt diferite de restul pielii şi sunt sensibile la atingere.

Nu se pot transmite de la o persoană la alta, în schimb nu trebuie lăsate aşa, ci rezolvată problema cât mai repede.

De ce apar aftele bucale?

Este greşită ideea că aftele apar datorită unei igiene precare.

Aftele bucale apar din nenumărate motive.

Din nefericire există anumite alimente care favorizează apariţia aftelor bucale, printre care nucile, alunele sărate, ananasul, roşiile, condimentele, alcoolul.

Foarte dăunătoare în acest sens sunt seminţele sărate, mai ales dacă se consumă foarte multe.

Rănirea cavităţii bucale. Dacă se consumă un aliment care este prea dur sau prea aspru îţi poate leza cavitatea bucală, de exemplu o coajă de pâine, ceea ce va genera apariţia unor afte bucale.

Periajul dur al dinţilor. Dacă se vor peria dinţii cu forţă, se poate produce la nivelul dinţilor leziuni în zona cavităţii bucale, ceea ce va duce la apariţia aftelor.

Muşcarea involuntară a limbii, a buzelor sau a obrajilor interiori pot produce răni la nivelul pielii sau al mucoasei cavităţii bucale care stimulează producerea acestor afte.

Lipsa vitaminelor. Apariţia aftelor bucale poate avea ca şi cauză lipsa anumitor vitamine şi minerale, cum ar fi lipsa fierului din organism sau vitaminelor din complexul B.

Se recomandă efectuarea anumitor analize pentru un diagnostic corect.

Şi dacă eşti stresat, iritat, obosit pot apărea aftele bucale, pe fond nervos, pentru care se recomandă relaxare şi detaşarea de acele probleme care implică apariţia stării de nervozitate, stres.

Tratamentul aftelor bucale

Se pot efectua acasă tratamente naturale, ca de exemplu:

Muşeţel, salvie sau gălbenele.

Se face o infuzie dintr-o lingură de flori uscate de muşeţel sau gălbenele, la o cană de apă, se acoperă cana timp de 10 minute, se strecoară ceaiul şi se clăteşte gura cu aceasta.

Se va folosi de cel puţin 3 ori pe zi, până la dispariţia aftelor.

Aloe vera.

Despre această plantă se ştie că vindecă rănile, arsurile şi în general leziunile pielii.

Din planta verde de aloe se va picura zeamă de aloe vera pe afta bucală şi masează zona câteva minute.

Gargara cu apă sărată. Se adaugă o linguriţă de sare la o cană cu apă, dar după ce aceasta a fost fiartă şi răcită şi după ce a ajuns la o temperatură normală, o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se face gargară cu această soluţia, de câteva ori pe zi.

Totuşi, dacă afta bucală nu se vindecă în trei zile, cel mai indicat este să mergi la un medic, pentru a-ţi recomanda tratamentul medicamentos, de care ai nevoie.

Cristina Răscol

 

 

4 COMENTARII

  1. Taie o bucata de usturoi o foita subtire si punetio acolo unde ai afat si ye va ustura putin dar nai ce fece lasa un minut ustoroi in gura si dupa scoatel si repeta pana trece
    Mia mia trecut in 3 4 zile ☺

  2. La mine aftele bucale in apar cand imi este greata de anumite mancaruri sau cand vad chestii scarboase . Mie mi se vundeca aftele facand gargara cu ceai de musetel Sper ca informatia mea sa va fie de folos

  3. In cazul meu aftele apar de la consumul de castraveti murati sau salata de vinete, si dispar in urma unui periaj drastic al cavitatii bucale facut dupa fiecare masa.Sper ca informatia mea sa va fie de ajutor celor care aveti astfel de probleme!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here