Cum să te fereşti de hoţi! Sfaturile poliţiştilor pentru un concediu liniştit

3014

Polițiștii din Gorj au început o campanie de informare, pentru ca oamenii să știe cum să se ferească de infractori, în sezonul estival. Prima recomandare este să nu postați fotografii pe rețelele de socializare, în timpul sejurului. În caz contrar, hoții vor afla că ați plecat în concediu și pot comite furturi din locuințe. Proprietarii trebuie să respecte câteva reguli de bază pentru a evita neplăcerile. ,,În cazul în care plecaţi în concediu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat Poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi; obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă”, avertizează reprezentanții IPJ Gorj.

Sfaturi pentru prevenirea furturilor din buzunare, poșete și genți
,,Cu siguranță ați auzit despre persoane cărora le-au fost sustrase gențile, telefoanele sau portofelele. În fapt, șansele de a vi se întâmpla acest lucru sunt mici. Există foarte multe reguli pe care, dacă le respectați, reduceți astfel la zero neșansa de a deveni victima unui hoț. Nu vă lăsați niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.Când aveți posibilitatea, plănuiți-vă plecările şi ieşirile în oraş. Evitați zonele neiluminate sau izolate, mai ales după căderea întunericului. Manifestați atenţie la cine se află în preajma voastră. Nu vă ţineți bunurile în acelaşi loc. Dacă aveți cheile, portofelul, actele de identitate în aceeaşi geantă sau acelaşi buzunar, creşteți riscul ca actele voastre să fie furate sau locuinţa să vă fie  «vizitată» de hoţi. Nu vă etalați bunurile de valoare pe care le aveți! Fiți discreți! Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită. O geantă atârnată neglijent pe umăr, este o  «invitaţie» pentru hoţi. Ţineți, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa voastră. Noaptea, mergeți pe mijlocul trotuarului, cu faţa spre trafic. În felul acesta nu puteți fi urmărit de maşini. Bunurile electronice, cum sunt telefoanele, tabletele sunt tentante pentru hoţi. Fiți atenți la ce se întâmplă în jurul vostru când le folosiți”, avertizează polițiștii. Oamenii legii vă recomandă ca, atunci când sunteți la cumpărături şi folosiți un cărucior, să nu aşezați niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor. Hoţii care fură din genţi şi buzunare, denumiţi în limbaj popular «SUŢI», folosesc o serie de tehnici pentru a distrage atenţia victimelor atunci când intenţionează să comită un furt.,,Cele mai utilizate moduri în care acţionează hoţii sunt: mâna ascunsă (hoţii folosesc un lucru, cum ar fi un ziar sau o haină, pentru a ascunde momentul în care comit), distragerea (lucrând în echipă, un hoţ se apropie de victimă şi îi distrage atenţia. Un al doilea hoţ comite furtul pe fondul neatenţiei provocată intenţionat), rândul (la urcarea în autobuz persoana din faţă formează în mod intenţionat un rând. Acest lucru permite hoţului din spatele victimei să profite de dezavantajul apropierii şi să comită furtul), urmăritorul (victima tocmai a scos o sumă de bani de la bancă/bancomat. Hoţul a urmărit-o şi ştie că are bani asupra ei. Acţionează când stă la rând sau se află într-o zonă aglomerată), extragerea (O geantă lăsată pe spatele căruciorului. În timp ce mama este atentă la copilul său, hoţul sustrage geanta sau lucruri din interiorul acesteia, cum ar fi portofelul sau telefonul mobil), smulgerea (Victima vorbeşte la telefon şi nu acordă atenţie la ce se întâmplă în jurul ei. Hoţul se apropie, profită că victima este concentrată asupra convorbirii şi îi smulge telefonul din mână).

Recomandări pentru evitarea accidentelor rutiere
Pentru a evita producerea unor evenimente rutiere, atunci când deplasarea în concediu se face cu autoturismul personal, conducătorii auto sunt sfătuiți să verifice întotdeauna starea tehnică a autovehiculului; să nu plece la drum obosiți, şi, în nici un caz, după ce au consumat băuturi alcoolice, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic şi meteo, dar și să poarte centura de siguranţă.
L.F.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here