Cum să te fereşti de caniculă

507

caniculaDacă până acum două săptămâni vremea ne juca feste şi temperaturile nu erau deloc specifice lunilor mai şi iunie, acum valul de căldură începe să facă victime. În special copiii şi bătrânii sunt vulnerabili în faţa temperaturilor ridicate, lucru dovedit de numărul de apeluri primite de personalul de la ambulanţă în ultimele zile.

În aceste zile caniculare, specialiştii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi, să încercăm să ne ferim de soare aşa că ne dau următoarele sfaturi:

Fără soare între orele 11.00 şi 18.00

Medicii ne sfătuiesc să stăm la umbră între orele 11.00 şi 18.00 deoarece atunci razele soarelui sunt extrem de puternice. Dacă totuşi trebuie să ieşim din casă, este indicat să încercăm să mergem prin locurile umbrite.

Bea cât mai multe lichide

De preferat sunt apa plată, sucurile naturale sau ceaiurile făcute în casă, lipsite de chimicale, E-uri sau alte ingrediente nocive.

De asemenea, medicii sunt de părere că apa foarte rece nu este cea mai potrivită şi ne îndeamnă să consumăm lichide la temperatura camerei. Este indicat să se consume aproximativ doi litri de lichide zilnic, fără a aştepta însă senzaţia de sete. Cu cât se consumă mai multe lichide, cu atât organismul este mai hidratat şi mai rezistent în faţa căldurii.

Atenţie la îmbrăcăminte

În perioada verii, pe timp de caniculă în special, trebuie să purtăm haine deschise la culoare, din materiale naturale (bumbac, in), foarte lejere, iar capul trebuie să fie acoperit cu o şapcă, batic, pălărie etc, mai ales atunci când stăm în bătaia directă a soarelui.

Duşuri călduţe

Pentru a ne răcori este recomandat să facem duşuri mai dese, de preferat cu apă călduţă, iar după ieşirea de la duş să evităm folosirea prosopului.

Cu cât apa va rămâne mai mult pe piele, cu atât ne vom simţi mai răcoriţi şi mai hidrataţi.

De asemenea, atunci când ieşim din casă este recomandat să avem la noi un pulverizator cu apă minerală pe care să îl folosim de fiecare dată când este nevoie.

Câteva picături de apă împrăştiate pe ten, piept, braţe, spate sau picioare, vor fi de mare ajutor.

Temperatura din casă

Dacă nu avem aer condiţionat, putem reduce căldura din casă prin închiderea ferestrelor şi prin tragerea draperiilor care să împiedice pătrunderea razelor de soare în încăpere.

De asemenea, cu cât lumina artificială este mai slabă, cu atât mai bine. Totodată, orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie trebuie închis şi chiar scos din priză.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here