Cum să foloseşti sarea în bucate

466

salt_wideweb__470x308,0Mâncarea fără sare nu are gust, dar o cantitate mult mai mică de sare folosită în alimentaţie, este calea prin care se poate preîntâmpina apariţia diferitelor boli destul de grave. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că o cantitate mică de sare în meniul adolescenţilor şi al tinerilor este benefică pentru a înlătura riscul de hipertensiune şi boli cardiovasculare la maturitate şi în special la bătrâneţe.

Potrivit constatărilor, adolescenţii şi tinerii consumă cea mai mare cantitate de sare, aproximativ nouă grame de sare pe zi.

Asta datorită faptului că aceştia consumă foarte multe produse fast-food: pizza, chipsuri, alune, toate cu cantităţi considerabile de sare.

sareaHipertensiunea arterială este prima cauză care produce accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic precum şi boli renale ireversibile, dar şi la alte afecţiuni majore, care pot agrava şi mai mult starea de sănătate.

Pe de altă parte sarea este elementară în alimentaţia sănătoasă, fiind inclusă în multe activităţi de la transmiterea impulsurilor nervoase, la menţinerea echilibrului hidro-electrolitic.

Sarea este, de asemenea, importantă în echilibrul hidric din organism. Un adult trebuie să îşi asigure necesarul de aproximativ 6-7 grame de sare în fiecare zi, dar cea mai mare parte din această cantitate provine din legume şi fructe, precum şi din apa minerală. În general, surplusul de sare nu este necesar, deoarece este factorul care înlesneşte apariţia unor afecţiuni de tipul celor menţionate.

În locul sării poţi folosi ierburi aromate. Cel mai bun în acest sens este cimbrul uscat şi mărarul, datorită gustului şi aromei lor plăcute şi intense. Condimentele – piperul, boiaua de ardei, iute sau dulce, destul de sănătoase, sunt foarte bune pentru reducerea cantităţii de sare din mâncare. Nu-ţi rămâne decât să încerci şi ai să vezi că e foarte uşor.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here