Cum s-au dus cele 12 milioane euro de la CEO: Lideri de sindicat, “sfinți” la Tel Aviv pe sponsorizarea companiei de stat

1812

Sponsorizările către sport, în cuantum de 12 milioane euro, făcute de Complexul Energetic Oltenia, în ultimii trei ani de zile, l-au șocat, recent, pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Într-o intervenție publică, Grigorescu a catalogat drept inadmisibil acest demers făcut de CEO, în situația în care, la momentul respectiv, compania avea deja dificultăți financiare, care au dus, de altfel, la pierderile de 900 de milioane de lei, înregistrate anul trecut. Ce nu știe însă ministrul Energiei este că nici administrația CEO și nici o parte din sindicatele din companie nu erau atunci interesate de problemele societății, atât timp cât chiar respectivii erau beneficiarii direcți ai unor părți din sponsorizările date de companie către sport. Componența delegației echipei Pandurii în Țara Sfântă, din vara lui 2013, demonstrează acest lucru, din banii CEO, plimbându-se la Tel Aviv, pe lângă oficiali și salariați ai clubului de fotbal, și lideri sindicali din CE Oltenia, nevestele și rubedeniile acestora, politicieni dar și prieteni, și apropiați ai lui Condescu.

Invitat la România TV, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, susținea, miercuri, că, în ultimii trei ani de zile, compania de stat din Gorj, care a finalizat anul trecut cu o pierdere de 900 de milioane de lei, a sponsorizat cu suma de 12 milioane euro activităţi sportive din județul nostru. Deși ministrul nu a considerat că CEO a făcut un lucru ilegal totuși, el a menționat că i s-a părut inadmisibil că această societate, aflată în subordinea Ministerului Energiei, făcea cu larghețe sponsorizări, cea mai mare parte către echipa de fotbal, deși se confrunta deja cu probleme financiare. “Gândiţi-vă că această companie oferea sponsorizări către activităţi sportive din Gorj, lucru care este absolut în regulă. Companiile trebuie să contribuie la această ţesătură socială locală, la dezvoltarea comunităţii, dar pe de altă parte, cred că acest lucru este inadmisibil când compania are dificultăţi financiare. Din calculele noastre, compania a plătit circa 12 milioane euro, în ultimii trei ani de zile, dacă nu mă înşel, către activităţi sportive. Personal, sunt adeptul participării acestor companii la proiecte sociale”, a spus, în urmă cu două zile, Grigorescu.

2 milioane euro, anual, numai pentru Pandurii
Declarația survine la opt luni după ce ministrul Grigorescu a impus stoparea sponsorizărilor Complexului Energetic Oltenia către clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu, din cauza pierderilor-record înregistrate, anul trecut, de producătorul de energie. “În urma rezultatelor financiare care prevăd o potenţială pierdere-record, consider de la sine înţeles că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia trebuie să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepţie de la această regulă. Vom avea grijă ca la aprobarea bugetului companiei să nu avem surprize neplăcute în care să descoperim posibile sponsorizări ascunse la categoria «şi alte plăţi»”, anunța, în februarie, ministrul pe contul său de Facebook. De altfel, la acel moment, CEO sponsoriza Pandurii cu 2 milioane euro, anual.

Pandurii cu insolvența, CEO cu disponibilizările…
Risipa la Pandurii s-a terminat, odată cu decizia lui Grigorescu, în același timp și alți acționari ai clubului reușind cu greu să-și plătească, însă, banii pe care se angajaseră să-i bage în această activitate sportivă. Banii dați însă de CEO nu se mai pot recupera niciodată, a tras concluzia chiar Grigorescu, dar, ar fi corect să se explice și cum s-au cheltuit măcar banii din sponsorizările oferite Pandurii de Complexul Energetic Oltenia.
“Nu putem să recuperăm 900 de milioane de lei de azi pe mâine, dar este important că procesul de restructurare s-a demarat, şi care, din păcate, presupune şi disponibilizări, care sunt în curs la momentul de faţă într-o manieră rezonabilă”, a mai spus, miercuri, Grigorescu.
Tragem însă concluzia că de la stoparea sponsorizărilor CEO către sport și până în prezent, Grigorescu nu s-a dumirit și ce a făcut clubul de fotbal cu milioanele de euro primite de la compania de stat.
Astfel, până Grigorescu va trimite Corpul de Control să ia urma sponsorizărilor ne oferim să-i dăm ministrului Energiei o mână de ajutor. Mai exact câteva instantanee din vizitele “de lucru” ale Pandurilor, pe meleagurile străine, care reflectă exact și cum se huzurea din sponsorizarea societății de stat din județul Gorj.

La Zidul Plângerii, cu liderii FNME
Revenim astfel la vara lui 2013, când din delegația Pandurii în Țara Sfântă, pentru unul dintre meciurile fotbaliștilor din Europa League, mai exact când echipa a jucat cu Maccabi Tel Aviv pe care a bătut-o cu 3-2, au fost prezenți, potrivit și presei locale, peste zece sindicaliști ai FNME, practic, echipa de suflet a lui Condescu.
Printre cei care s-au plimbat, cazat, hrănit și distrat și din sponsorizarea CEO s-au aflat, se vede, Constantin Mitrescu, Viorel Temelescu, Marin Golea și chiar Dumitru Pârvulescu, respectivii având acolo doar calitatea de fani ai echipei de fotbal. O parte dintre cei mai sus nu au putut urca în avion decât alături de neveste, pe care le-au luat cu ei la Marea Moartă și la Zidul Plângerii, conform fotografiilor mărturii ale tupeului respectivilor.
În gașca fanilor echipei s-a aflat de altfel și secretara care se ocupa de protocolul la Pandurii, Dana Bejat, dar și reprezentanți ai Primăriei Târgu-Jiu, acționar al clubului, și ai Consiliului Județean Gorj. Pe acest considerent au ajuns în delegația în cauză Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ion Ișfan, inspectorul șef al Inspectoratului Județean Școlar, vicepreședintele Consiliului Județean, Ciprian Florescu și directorul de achiziții al primăriei, Raul Chiriac. De la CEO, sponsorul principal al deplasării în Israel, în delegație a fost prezentă Dorina Jianu, fosta juristă șefă a companiei, la momentul 2013 consilier juridic la Divizia Minieră.

Distracție maximă la mare, sponsorizată de CEO
Evident că plecarea în Israel nu a reprezentat doar fotbal. Cel puțin nu pentru toții componenții acesteia.
Deoarece, după ce au luat bisericile la rând și au pupat icoane, membrii delegației lui Condescu au făcut o sesiune de shoping, una de fotografii și au dat înotul în Marea Moartă. Nu mai punem la socoteală excursiile cu ghid, plătite tot de organizatori, evident și din banii sponsorului generos CEO, dar și alte tratamente de care au avut parte turiștii de lux, cazați atunci la un hotel de patru stele.

E clar de ce suspină după Condescu…
Cum era de așteptat, rămași fără banii CEO și nu numai, oficialii actuali ai clubului de fotbal au dat chix în păstrarea pe linia de plutire a clubului. Revenirea recentă a lui Marin Condescu în AGA Pandurii, din partea Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, nu poate salva clubul de la insolvență, dar demonstrează că-i bucură la maximum pe cei care au beneficiat de generozitatea liderului sindical care nu vrea să mai “bage” bani la Pandurii, ci doar să-i scoată.
Anamaria Stoica

4 COMENTARII

  1. Greseala grava de informere, controlul s-a referit la perioada de dupa 2013 iar daca cititi rapoartele in 2013 CEO nu adat bani la Pandurii, pentru simplul motiv ca nu aveau. Daca nu aveti acces la documente cititi macar presa din 2013 si dupa si aflati ca in 2013 Pandurii s-a autofinantat din transferuri si bani de la UEFA. Sau poate nu vreti sa stiti si sa informati corect!

  2. Este inadmisibil sa faci asa ceva.Voi contacta personal pe ministru Grigorescu si sa-i spun ca cei care au aprobat plata pentru a se plimba papagalii si analfabetii ar trebui trimisi pe Str.Vasile Alecsandri nr.231.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here