Cum rezolvi problema articulaţiilor

462
articulatiileDe la o vreme parcă au început să te doară toate: genunchi, braţe, spate. Te gândeşti că dacă o ţii în ritmul ăsta, până ieşi la pensie nu ai să mai fii în stare nici să mergi. De obicei, durerile articulare sunt cauzate de reumatism, artrită sau artroză. Aproximativ zece la sută din populaţia globului suferă de dureri articulare.

În cazul reumatismului este vorba de inflamarea articulaţiilor, fenomen care apare şi dispare brusc, în funcţie de factorii meteorologici. Artrita provoacă de obicei deformări la nivelul articulaţiilor şi este caracterizată prin durere, pierderea flexibilităţii şi rigiditate la nivelul articulaţiilor. În cazul artrozei, durerile se manifestă în special dimineaţa şi sunt agravate de efort, umiditate şi frig.

Cele mai afectate sunt femeile
Cele mai afectate de boală sunt femeile iar un rol important în apariţia artrozei îl au, pe lângă vârstă şi profesie, şi moştenirea genetică sau factorii hormonali. Artroza la degete este mai frecventă la femei, în timp ce artroza care afectează genunchii sau şoldul, este mai des întâlnită la persoanele obeze. De multe ori, înainte de a se instala boala, pacienţii se plâng de o senzaţie de disconfort în zona articulaţiilor şi de o stare de oboseală generalizată. Boala afectează cartilajele care unesc oasele. Acestea devin din ce în ce mai subţiri şi mai fragile şi în timp, articulaţiile se deformează treptat. Durerile se pot croniciza şi pot să apară deformări articulare ireversibile. De obicei, primele senzaţii de durere apar în articulaţiile degetelor şi ale mâinii, mai ales dacă au fost solicitate mai mult timp sau au fost expuse îndelung la frig.
Cum reduci durerea
Dacă nu ajungi în timp util la o farmacie, poţi încerca să reduci senzaţia de durere cu ajutorul unor comprese reci. Pune nişte pungi cu apă la congelator şi după ce îngheaţă, înveleşte punga într-un prosop şi aplic-o pe zona dureroasă de câteva ori pe zi, însă nu mai mult de zece minute odată. În momentul în care durerea mai cedează, poţi să foloseşti comprese calde care relaxează muşchii din jurul articulaţiei dureroase. Nici compresele calde nu trebuie ţinute mai mult de 10 minute.
Mănâncă sănătos
Şi o alimentaţie incorectă poate cauza dureri articulare. Legumele, fructele şi peştele n-ar trebui să-ţi lipsească din meniu, întăresc oasele şi muşchii.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here