Cum previi diabetul zaharat

572

diabet1Prin modificarea stilului de viaţă diabetul zaharat poate fi prevenit, evitând astfel şi eventualele costuri care survin în momentul depistării diabetului sau a apariţiei unor complicaţii. Iată ce este de făcut!

Menţine-ţi greutatea corporală

Şi femeile dar şi bărbaţii care se îngraşă la maturitate sunt mai predispuşi riscului de a suferi de diabet. În urma unui studiu s-a demonstrat că o femeie care s-a îngrăşat cu 6, 7 kilograme de la vârsta de 18 ani prezintă un risc dublu de a face diabet, iar una care s-a îngrăşat cu 8, 10 kilograme are un risc de trei ori mai mare de a face diabet.

E bine de ştiut că aproape 90% dintre cei care sunt diagnosticaţi cu diabet sunt supraponderali. Iată câteva lucruri care să-ţi fie de folos în a-ţi menţine greutatea corporală normală.

Apelează la mişcare

Activitatea fizică regulată este benefică pentru scăderea riscului de apariţie a diabetului şi preîntâmpină complicaţiile pe o perioadă mare de timp. Fă-i din exerciţiile fizice o rutină zilnică. Se spune că o jumătate de oră de mişcare pe zi pot reduce cu 40% riscul de a dezvolta diabet zaharat. Mai mult, astfel vei şi slăbi şi vei ţine departe bolile de inimă.

Alege o dietă sănătoasă

O metodă bună de prevenire a diabetului zaharat este să adaugi în dieta ta alimente mai puţin grase şi cu calorii puţine. Cele mai bune sunt cele care au în conţinutul lor fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile. De altfel, consumă în cantităţi mici băuturi care conţin alcool sau zahăr, adică doar un pahar, ca femeie, şi doar două pahare, ca bărbat.

Nu mai fuma

Persoanele care fumează aproape o jumătate de pachet de ţigări pe zi sunt predispuse de a dezvolta diabet de trei ori mai mult faţă de nefumători. De ce? Deoarece fumatul scade abilitatea organismului de a produce insulină. În plus, după fumarea unei ţigări zahărul din sânge scade foarte mult. De altfel, există o corelaţie între fumat şi distribuirea grăsimii în corp, deci favorizează obezitatea, care se numără printre factorii declanşatori ai diabetului.

Descoperă mai repede primele semne

Cu cât depistezi mai repede diabetul, cu atât costurile vor fi mai reduse privind îngrijirea pentru a nu se ajunge la agravarea bolii. Simptomele timpurii ale diabetului sunt:

– furnicăturile sau amorţeala mâinilor sau picioarelor

– vederea înceţoşată

– infecţiile frecvente

– vindecarea rănilor pe perioade mai lungi de timp

– mersul la toaletă frecvent

– stea continuă

– senzaţie de foame crescută

– scăderea în greutate

– oboseala

– vărsăturile şi durerile de stomac

– interes şi concentrare scăzută

Dacă te confrunţi cu aceste simptome, cere sfatul medicului tău de familie pentru a măsura nivelul glucozei din sânge.

Ştiaţi că…

…consumul de dulciuri în cantitate prea mare nu produce în mod direct apariţia diabetului, dar aduc kilograme în plus, care este un factor important în apariţia acestei boli? De asemenea, există o dependenţă între consumul de băuturi care au zahăr şi dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. De exemplu, femeile care consumă în fiecare zi astfel de băuturi prezintă un risc dublu de a face diabet în comparaţie cu cele care o beau doar o dată pe lună.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here