Cum prevenim toxiinfecţiile alimentare

475

spalatul-mainilorA început să te doară stomacul, să ai dureri de cap, febră, diaree şi senzaţie de vomă, deci te confrunţi cu o stare generală foarte proastă? În această situaţie, s-ar putea să ai de-a face cu o toxiinfecţie alimentară.

Toxiinfecţiile alimentare sunt probleme de natură digestivă des întâlnite în perioada verii, fiind cauzate de ingestia, o dată cu alimentele, a unei toxine alimentare. Trebuie să ştiţi că această afecţiune se declanşează datorită temperaturilor de peste 30 de grade Celsius.

Din nefericire, această boală evoluează foarte repede, afectând diferite persoane, indiferent de vârstă dar în mod deosebit persoanele de la sate consumă apă dintr-o sursă infectată.

Igiena corespunzătoare vă scapă de probleme

– metoda cea mai sigură de a preveni îmbolnăvirea de toxiinfecţie alimentară este igiena corespunzătoare.

– înainte de a servi masa sau de a pregăti de mâncare spală-te obligatoriu pe mâini cu apă şi săpun .

– vesela şi masa pe care mănânci trebuie să fie perfect curate.

– citeşte atent instrucţiunile de pe etichetele produselor alimentare deoarece acestea conţin informaţii despre cum se păstrează, se prepară, precum şi termenul de valabilitate.

– nu achiziţiona produse din magazinele care nu au condiţii optime de păstrare (lăzi frigorifice, aer condiţionat).

– nu decongela carnea sub jet de apă caldă ci numai în frigider. De asemenea, spală fructele şi legumele întotdeauna înainte de a le consuma.

– nu păstra alimente pentru mai mult de două ore la temperaturi ce depăşesc 32 de grade Celsius şi nici păstrarea alimentelor un timp prea îndelungat, chiar dacă sunt ţinute la frigider.

Atenţie: alimentele care declanşează toxiinfecţii alimentare sunt ouăle, brânzeturile, cremele, maioneza, carnea tocată.

Dacă te-ai îmbolnăvit…

– de regulă, o toxiinfecţie uşoară va dura maximum două zile. Astfel, dacă simptomele nu necesită vizita la medic, iată ce trebuie să faci la domiciliu:

– în primele ore de când s-a instalat boala nu lua medicamente împotriva diareei şi a vărsăturilor, deoarece acesta este modul prin care organismul se eliberează de germenii ce au declanşat afecţiunea.

– consumă cât mai multe lichide (apă minerală, plată, ceai de plante), pentru a nu se ajunge la deshidratare, deoarece organismul se deshidratează foarte rău în această perioadă.

– nu mânca cel puţin 12 ore, după care consumă alimente precum: banane, orez, supă de pui.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here