Cum prevenim şi tratăm parodontoza

678
parodontozaParodontoza este o boală cu care se confruntă mai mult de 20 la sută din populaţia ţării. În cazul în care această afecţiune nu este tratată la timp, specialiştii spun că parodontoza va da naştere unor viruşi, cum este HIV-ul.

Parodontoza apare când bolile gingiilor progresează.
Gingia se desprinde de pe dinţi, în spaţiile create se dezvoltă bacteriile care distrug osul mandibular, dinţii devin mobili şi cad sau trebuie extraşi.
Cum îţi dai seama că ai parodontoză
În cazul în care ai una dintre următoarele simptome, cum ar fi: sângerări frecvente ale gingiei, uşoară mobilitatea dentară, miros neplăcut al respiraţiei, dureri de dinţi, ar trebui să te prezinţi la un medic stomatolog, deoarece parodontoza a ajuns la un nivel acut.
Cauzele apariţiei
Parodontoza este o boală genetică ce apare din cauza consumului de alcool, tutun, o igienă orală defectuoasă. Mai există o serie de factori care măresc apariţia bolii, cum ar fi: imunitatea scăzută a organismului, deficienţele de alimentaţie, stresul, afecţiunile endocrine, consumul de zahar în exces, anticoncepţionalele.
Metode de combatere
Specialiştii au ajuns la concluzia că o ceaşcă de ceai verde băută în timpul mesei sau după masă împiedică apariţia cariilor dentare şi a parodontozei. Un profesor de la Universitatea Japoniei din Tokyo a făcut un experiment în vitro şi a descoperit că virusul HIV s-ar putea dezvolta din cauza unei parodontoze.
Pentru a preveni apariţia parodontozei trebuie să respecţi în primul rând o igienă orală şi dentară riguroasă. Aceasta presupune periajul dinţilor cel puţin de 2 ori pe zi, folosirea zilnică a aţei dentare şi a apei de gură după periaj.
Laptele şi produsele lactate ajută la îndepărtarea zaharurilor din cavitatea bucală şi protejează împotriva plăcii bacteriene. Evită alimentele cu conţinut mare de zahăr, în special cele lipicioase (stafide, caramele, halviţă).
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here