Cum prevenim pietrele la rinichi?

750
pietre rinichiDacă în ultima vreme ai experimentat dureri în zona abdominală sau ai dificultăţi atunci când urinezi, s-ar putea ca problemele tale să fie datorate pietrelor ce se formează în zona rinichilor. Iată cum poţi preveni aceste dureri supărătoare! Pietrele la rinichi, denumite şi calculi renali, sunt nişte depozite solide de minerale sau de cristale care se acumulează în tractul urinar. De obicei acestea îi afectează mai ales pe atleţi, bătrâni sau persoanele care nu consumă destulă apă şi ajung astfel deshidratate.

Specialiştii spun că factorii care ajută la formarea calculilor renali sunt: deshidratarea, alimentaţia bogată în proteine şi săracă în fibre, sedentarismul, moştenirea genetică, funcţionarea unui singur rinichi, infecţii urinare sau boala Crohn.
Ştiai că una din 20 de persoane suferă de această problemă?
Află cum o poţi preveni!
Iată 5 sfaturi tocmai bune de urmat:
Bea limonadă
Bea cel puţin un pahar de limonadă proaspătă pe zi, deoarece aceasta ajută la creşterea nivelului de citrate din urină. Dacă organismul tău are citratul urinar scăzut, şansele să faci pietre la rinichi cresc considerabil.
Evită ciocolata
Ciocolata este un aliment bogat în antioxidanţi şi acizi oxalaţi, deja cunoscuţi pentru ajutorul oferit în formarea pietrelor la rinichi. Nu-ţi interzice nimeni ciocolata, dar noi te sfătuim să o consumi cu moderaţie.
Bea multă apă
Medicii îţi recomandă să bei cel puţin 12-14 pahare de apă pe zi. Acest lucru te va menţine hidratată, iar urina ta va fi mult mai diluată, drept urmare pietrele la rinichi nu se vor putea forma dacă va exista o cantitate mare de apă în corp.
Mai uşor cu proteinele animale
Încearcă să ai o dietă săracă în proteine animale deoarece carnea conţine o concentraţie ridicată de purine, o altă componentă ce favorizează formarea pietrelor la rinichi.
Consumă fibre
Să trecem din nou şi la ce ai voie să consumi şi anume… alimente bogate în fibre. Consumă legume verzi cu frunze, fructe, fasole şi cereale integrale, totul pentru a păstra tractul digestiv sănătos. Fibrele te ajută să elimini toxinele din corp şi împiedică depozitarea mineralelor, care se transformă, de cele mai multe ori, în pietre la rinichi.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here