Cum prevenim cancerul de colon

441

medic3Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea bolilor intestinale precum şi a cancerului de colon. Nutriţioniştii sfătuiesc toate persoanele, indiferent de vârstă, să mănânce cât mai multe leguminoase şi cereale integrale, care conţin fibre. Acestea asigură o alimentaţie echilibrată şi, potrivit unor cercetători, consumul zilnic de fibre scade la jumătate riscul de cancer de colon.

Foarte eficientă este inulina, o fibră care produce creşterea bifidobacteriilor în intestinul gros şi are proprietatea de a duce substanţele cancerigene afară din organism, împiedicând astfel riscul îmbolnăvirii. Ea îşi are locaţia în rădăcinile sau tuberculii plantelor toamna (rădăcină de tătăneasă, cicoare, păpădie sau gulii).

Fructele constituie de asemenea un factor important în lupta cu bolile colonului. Pentru a ne bucura din plin de calităţile lor trebuie variate culorile: mâncaţi o pară galbenă, apoi un strugure alb, un kiwi verde, un măr roşu.

La fel se procedează şi cu legumele: un castravete verde, apoi o roşie, o vânătă, un ardei. Specialiştii spun că principiile active care stopează cancerul sunt incluse chiar în pigmenţii plantelor.

Într-un studiu se arată că drojdia de bere, spanacul, bananele sau cartofii, alimente care conţin vitamina B6, împiedică instalarea cancerului de colon. Pe de altă parte, mineralele, fosforul, potasiul, magneziul, fierul, cuprul, zincul, dar şi antioxidanţii, vitamina E, seleniul şi fitonutrienţii previn această boală de temut.

Pentru a scădea riscul de cancer de colon va trebui redus consumul de carne roşie. Şi ne referim la carnea de vită, porc, oaie, berbec şi viţel, indiferent de natura ei, tocată, congelată sau proaspătă. Riscul de cancer colorectal este mai mare la persoanele care consumă carne roşie mai mult de două ori pe zi, faţă de cele care mănâncă astfel de carne o dată pe săptămână.

De asemenea, deosebit de nocive sunt salamurile, cârnaţii, crenvurştii cu sau fără nitraţi, afumăturile, carnea uscată sau conservată prin fierbere, pateul de ficat etc. Cea care trebuie consumată este însă, carnea de peşte care, prin conţinutul acizi graşi, împiedică dezvoltarea tumorilor canceroase.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here