Cum prevenim bolile renale

439

alimentatia bolnavilor de rinichiBolile renale reprezintă o problemă de sănătate foarte gravă cu care se confruntă foarte multe persoane. Metodele de precauţie a bolilor renale sunt până la un punct asemănătoare, cu cele pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi ale diabetului.

Elementele de risc pentru rinichi

– producerea litiazei renale (calculii renali se produc datorită alimentaţiei necorespunzătoare, un alt factor este moştenirea genetică, sau diverse boli din cauza cărora se produce o absorbţie slabă a grăsimilor etc.);

– alţi factori de risc pentru rinichi: hipertensiunea şi diabetul.

Dar ce trebuie să aveţi în vedere în ceea ce priveşte rinichii sănătoşi:

– reduceţi sau consumaţi atât cât este permis sare. Sarea este cauza retenţiei apei în ţesuturi şi a producerii hipertensiunii;

– consumul de lichide este foarte important; de regulă după vârsta de 30 de ani, va trebui să mărim cantitatea de lichide prin consumul de legume şi fructe, în acest fel organismul absoarbe mult mai bine lichidele, ceea ce înseamnă şi un tranzit mai lent; – încercaţi să vă menţineţi o greutate normală şi să preveniţi obezitatea, deoarece altfel se poate ajunge la afecţiuni cardiovasculare, la apariţia diabetului şi mai departe la producerea unor boli renale;

– renunţaţi la fumat. Fumatul şi o greutate mult prea mare pot produce afecţiuni ale rinichilor şi cu timpul se poate instala cancerul renal;

– încercaţi să reduceţi consumul de dulciuri;

– foarte bune sunt şi ceaiurile diuretice, dar nu exageraţi cu diureticele;

– introduceţi în alimentaţie mai multe alimente cu conţinut mare de fibre (cereale integrale, varză, morcovi);

– reduceţi consumul de carne (dar nu şi carnea de peşte).

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here