Cum pregăteşti o salată sănătoasă

415

salata2Mulţi dintre noi sunt de părere că salata este una dintre cele mai sănătoase mâncăruri şi că pot scăpa de kilogramele acumulate în ultima vreme prin consumarea în exces a acesteia. Este foarte adevărat însă că, frunzele de salată sau legumele au foarte multe vitamine, antioxidanţi şi sunt sărace în calorii, dar ce ne facem cu sosurile pe care le adăugăm la salate sau alte ingrediente, care reprezintă grăsimi şi calorii inutile.

Prepară-ţi o salată sănătoasă ţinând cont de anumite sfaturi pe care vi le vom dezvălui în cele ce urmează:

Pe lângă salată verde foloseşte şi spanac

Deşi salata verde este cea mai folosită la prepararea unei salate, spanacul este mult mai sănătos deoarece conţine foarte mult fier, calciu şi vitamina B. Mai mult decât atât are şi foarte multe fibre, fiind excelent pentru persoanele care vor să urmeze o dietă deoarece este foarte consistent dând senzaţia de saţietate şi până la următoarea masă, nu vei mai fi nevoită să apelezi la gustările dintre mese.

Vegetarienii ar trebui să consume mai mult spanac, deoarece ei sunt şi mai predispuşi la carenţele de fier din lipsa consumului de carne. Din acest considerent, ei trebuie să consume spanac ori de cate ori au ocazia.

Sfat: când cumperi spanac, va trebui să-l alegi pe cel mai închis la culoare deoarece acesta este plin de nutrienţi.

Mai bine crutoane decât măsline

Măslinele negre au foarte mult sodiu şi cei care consumă des măsline se pot confrunta cu retenţia de apă şi implicit tensiunea arterială, ducând astfel la apariţia bolilor de inimă.

În locul măslinelor negre alege măslinele verzi sau crutoanele.

La salată pune şi porumb

Porumbul conţine: – vitamina B1 (care menţine buna funcţionare a sistemului nervos şi a inimii);

– vitamina B5 (întârzie procesul de îmbătrânire şi creşte imunitatea organismului);

– vitamina E (previne bolile de inimă şi artrita);

– vitamina C (apără împotriva infecţiilor);

– fibre;

– fosfor (menţine pH-ului din organism);

– magneziu (păstrează sănătatea muşchilor şi oaselor).

Adaugă în salată şi peşte

Peştele este un aliment sănătos ce conţine acizi graşi omega 3, cu rol în menţinerea sistemului imunitar şi scad tensiunea arterială. Pentru a profita din plin de vitaminele care se găsesc în peşte, consumă-l doar gătit la grătar sau la aburi şi nu folosi prăjelile.

Renunţă la sosuri

Aproape toate sosurile pe care le punem la salate au foarte multe grăsimi. Sosul cel mai utilizat este maioneza. Încearcă să nu mai foloseşti maioneza (renunţă chiar şi la cea săracă în grăsimi) pentru că este un real “duşman” al organismului.În locul maionezei adaugă la salată iaurt degresat sau brânză de vacă. Pentru un gust deosebit poţi pune: mărar, pătrunjel, zeamă de lămâie, oţet balsamic.

Alege cât mai multe ingrediente sănătoase

O salată sănătoasă, cu foarte multe vitamine, presupune şi adăugarea unor legume bogate în vitamine: spanac, salată verde, varză, ardei gras, ardei roşu, mazăre, porumb, peşte sau pui, roşii, castraveţi, fasole, ceapă, ridichi, sfeclă şi morcov. Pentru a fi mai sofisticată mai poţi adăuga şi: alune, brânză, seminţe de dovleac, cartofi copţi, mentă, conopidă, un ou fiert sau chilli.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here