Cum pregăteşti meniul pentru masa de sărbători

562

meniru de craciunMasa de Crăciun este un lucru deosebit de important şi întotdeauna doreşti să iasă totul bine, deoarece este vorba despre o sărbătoare în care cei dragi se strâng şi se bucură de atmosfera de sărbătoare. Mâncarea pe care vrei să o pregăteşti este un lucru esenţial în succesul unui Crăciun în familie.

Dacă vrei să organizezi o astfel de masă dar nu ştii cum să realizezi un meniu, iată în continuare câteva idei pe care le poţi pune în practică.

Ţine cont de numărul invitaţilor

Pasul de început este acela de a afla câţi invitaţi vei avea la masă. Numai după ce eşti sigură că toată lumea pe care ai invitat-o va fi prezentă poţi să faci meniul adecvat. Trebuie să ştii câţi copii şi adulţi sunt. Mai mult, nu vei cumpăra mai multe produse decât îţi trebuie. De regulă, de Crăciun rămâne de obicei mâncare şi este bine să nu cheltuieşti mai mult decât ai nevoie, pentru ca apoi să arunci mâncarea învechită.

Interesează-te de preferinţele invitaţilor

De Crăciun, toată lumea vrea să aibă pe masă mâncare aleasă şi să se distreze, alături de persoanele dragi. De aceea, este foarte bine să te interesezi de preferinţele şi nevoile fiecăruia: dacă sunt persoane care sunt la regim, altele aflate la dietă, persoane vegetariene etc.

După ce te-ai pus la punct cu astfel de detalii poţi să începi să te gândeşti la meniu.

Stabileşte tipul de meniu

Petrecerea sau masa de Crăciun pe care doreşti să le organizezi poate fi una solemnă sau una mai relaxată. În primul caz, se va sta la masă, iar felurile de mâncare trebuie să fie în număr cât mai mare.

În cel de-al doilea caz, se poate sta la masă sau poţi să organizezi o cină de Crăciun de tip bufet. Masa va fi aşezată într-un colţ al camerei, unde vei putea pune toate platourile cu mâncare. Fiecare se poate servi cu ceea ce doreşte când vrea. Pentru acest tip de masă va trebui să fie mai multe colţuri de conversaţie, unde invitaţii să poată să se aşeze sau nu.

Concepe meniul cu preparatele în cauză

Stabileşte meniul. Pentru un meniu tradiţional românesc aperitivul ar trebui să aibă incluse preparate reci, din carne de porc, dar şi brânză, ceapă, măsline, etc.

Dacă optezi pentru un meniu în care să se regăsească peştele, poţi alege fructe de mare, salate, preparate cu peşte şi lămâie etc. Pentru un meniu internaţional, poţi să ai pe masă o friptură de curcan la cuptor.

Timpul de pregătirea al fiecărui meniu

Aruncă o privire pe reţete şi vezi cât timp de preparare au mâncărurile pe care le vei pregăti, inclusiv desertul şi fiecare băutură. Atunci când te confrunţi cu lista în faţă, vei vedea mai clar. Care preparate pot fi făcute mai devreme, cu câteva zile înainte de cina de Crăciun şi care trebuie să fie făcute în acea zi.

Deserturile, fie că sunt cozonaci sau prăjituri, pot fi făcute cu câteva zile înainte. În timp ce o friptură de porc sau de pui la cuptor, trebuie pregătită în ziua în care este Crăciunul. Selectează, stabileşte şi treci la treabă.

Pregăteşte o listă de băuturi

Trebuie să ai lista făcută şi în ceea ce privesc băuturile care vor trebui să se potrivească la mâncărurile servite. În mod firesc, la o cină dacă serveşti vin, ar trebui să alegi unul pentru aperitive, un altul pentru felul principal şi un al treilea pentru desert.

Dacă vrei s-ţi încânţi invitaţii pregăteşte-le nişte cocktailuri festive. Se vor servi pe lângă restul băuturilor.

De altfel, va trebui să ai grijă să cumperi şi băuturi nonalcoolice, atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Nu uita de apa minerală şi apa plată.

La finalul mesei, se va servi ceaiul sau cafeaua alături de prăjituri.

Nu uita de lista cu vesela şi tacâmurile necesare

Pentru un astfel de eveniment, vei avea nevoie de o veselă şi nişte tacâmuri speciale. Trebuie să ai un număr suficient, să fie spălate şi şterse bine, astfel încât să nu mai rămână nici un strop de apă pe ele.

Fii atentă la reţetele mâncărurilor pe care le pregăteşti. Este posibil să ai nevoie de o anumită ustensilă de bucătărie sau de un aparat pe care să nu le ai. Mergi la cumpărături sau împrumută.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here