Cum ne păstrăm ochii sănătoşi

470
ochiDeşi se spune că morcovii îmbunătăţesc vederea, mai sunt şi alte alimente benefice în acest sens, pe care este bine să le consumăm pentru a evita problemele legate de vedere.

Dar iată, în continuare despre ce alimente este vorba.

Spanacul
Cei care consumă frecvent spanac au o vedere mai bună şi vor fi protejaţi împotriva bolilor degenerative ale sistemului macular, care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale, consumă spanac o dată pe săptămână.
Citricele
Citricele conţin cantităţi importante de antioxidanţi şi vitamina C care ne protejează corneea şi cristalinul de apariţia cataractei (afecţiune care apare după vârsta de 65 de ani). Consumă suc de fructe de două-trei ori pe săptămână pentru a-ţi îmbunătăţi vederea.
Peşte gras
Omega 3 se găseşte în peştele gras, dar şi în nuci sau ulei de rapiţă. Aceasta reduce cu 38% riscul de a suferi de degenerescenţa maculară, o boală oftalmologică care duce la distrugerea vederii centrale. Riscul apariţiei acestei boli creşte pe măsura înaintării în vârstă, după 50 de ani. Pentru a-ţi menţine vederea, consumă de două-trei ori pe săptămână peşte gras, preparat la aburi sau la grătar.
Coacăze negre
Din cele mai vechi timpuri s-au descoperit efectele benefice ale coacăzelor, despre care se spune că îmbunătăţesc vederea pe timpul nopţii, având şi un efect benefic asupra tensiunii oculare. De câte ori ai ocazia, este bine să consumi coacăze negre.
Ouă
Ouăle au un efect protector împotriva degenerescenţei maculare. Antioxidanţii din gălbenuşul de ou sunt mai bine absorbiţi de organism decât cei din legume. Consumă două-trei ouă pe săptămână, de preferat fiind cele de la păsări crescute în curte, mai bogate în antioxidanţi. Colesterolul conţinut de ouă nu creşte procentul de colesterol din sânge (HDL, LDL şi total) şi de trigliceride, dacă nu consumi în exces.
Morcovii
Morcovii sunt bogaţi în betacaroten (provitamina A), care joacă un rol important în sănătatea ochilor. Carenţa de vitamina A poate provoca diminuarea acuităţii vizuale şi poate juca un rol important în apariţia degenerescenţei maculare. Consumă morcovi de două-trei ori pe săptămână, sub formă de salată cu puţin ulei. Antioxidanţii sunt mai bine absorbiţi.
Ficat de viţel
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm ficat de viţel, deoarece conţine o cantitate apreciabilă de vitamina A, foarte bună pentru sănătatea oculară. Carenţa de vitamina A diminuează vederea şi poate accentua riscul apariţiei cataractei.
Broccoli
Este o altă legumă care conţine o importantă cantitate de luteină şi antioxidanţi ce protejează cristalinul şi previne apariţia degenerescenţei maculare.
Consumă broccoli cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână.
Porumb
Porumbul conţine luteină în cantităţi apreciabile, fiind deosebit de bun pentru sănătatea ochilor şi protejarea retinei.
Consumă o porţie de 150 de grame de porumb cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână.
Vederea diurnă
Fructele şi legumele conţin vitamina A, C, E şi betacaroten. Legumele de culoare galbenă, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurnă. Afinele şi strugurii sunt fructe care îmbunătăţesc vederea nocturnă. Aşadar, o ceaşcă plină de afine, gem de coacăze, struguri sau afine te ajută să-ţi adaptezi vederea la întuneric.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here