Cum ne îngrijim tenul în sezonul rece

405

Iarna, multe persoane se plâng că au pielea sensibilă. Din cauza gerului, de multe ori simţim cum pielea ustură, se usucă, se descuamează, iar acest lucru nu doar se simte, ci se şi vede.

În sezonul rece, îngrijirea tenului trebuie sporită deoarece pielea devine mai uscată iar acest lucru se va vedea şi în machiaj. Pentru ca aspectul tenului să fie impecabil, folosiţi măşti hidratante, serumuri de faţă şi ochi şi nu omiteţi demachierea, tonifierea şi hidratarea tenului în fiecare seară. De multe ori, crema folosită în mod obişnuit nu mai dă aceleaşi rezultate pe timp de iarnă şi atunci poate fi ajutată de un ser aplicat în prealabil şi masat uşor până este absorbit de piele. Persoanele care folosesc cremă hidratantă cu pigment sau un fond de ten cu o acoperire extrem de mică pot simţi o uşoară senzaţie de disconfort deoarece această textură nu asigură o barieră de protecţie suficient de puternică contra frigului şi umezelii. Recomandate sunt formulele pe bază de gel care nu încarcă excesiv, aşa că s-ar putea îndrepta spre această categorie. Să nu uităm că principalele roluri ale fondului de ten sunt de uniformizare şi protecţie, abia după aceea venind cele de camuflare şi corecţie.
Pe lângă acnee şi riduri, cea mai mare problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor, indiferent că au un ten uscat, gras, mixt sau sensibil, este deshidratarea. Lipsit de elasticitate şi luminozitate, tern, descuamat sau care oferă o senzaţie de mâncărime, tenul care nu beneficiază de suficientă apă în profunzimea straturilor de piele este rezultatul efectelor a cel puţin unuia dintre următorii factori:
Interni: un regim alimentar dezechilibrat, un consum excesiv de medicamente şi tulburări ale glandelor suprarenale sau tiroidiene;
Externi: poluarea, căldura excesivă, soarele, frigul şi vântul.
Pe lângă o alimentaţie bazată pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina A şi C, şi un consum ridicat de lichide, preferabil apă, hidratarea externă este esenţială. Însă, înainte de a face apel la remediile cosmetice, tenul trebuie curăţat (demachiere zilnică şi exfoliere, 1- 2 ori/săptămână) pentru a putea beneficia de ingredientele benefice în profunzimea straturilor pielii. Odată finalizat ritualul de purifiere, hidratarea poate începe, alegând cel puţin una din următoarele variante. Folosite zilnic, cremele şi loţiunile hidratante reprezintă cel mai eficient ajutor pentru pielea feţei.
Aplicate regulat (1-2 ori/ săptămână), indiferent că sunt naturale (cu castraveţi sau aloe vera) sau din comerţ, măştile hidratante reprezintă adevărate doze revigorante pentru ten.
Dacă ai tenul gras, poţi reduce excesul de sebum aplicând săptămânal o mască pe bază de tomate. Pasează o roşie şi întinde amestecul pe faţă. După aproximativ 15-20 de minute, îndepărteaz-o cu apă caldă (nu fierbinte, pentru a nu irita epiderma). O mască realizată combinând o lingură de ulei de măsline şi zeama de la un sfert de lămâie are, concomitent, efect astringent şi de hidratare. Laptele este o excelentă sursă de calciu şi magneziu, două minerale care îţi vor “răsfăţa” tenul, hidratându-l şi conferindu-i prospeţime. Aplică-l cu ajutorul unei dischete de bumbac, masează-te cu blândeţe şi dupa 15-20 de minute, spală-te cu apă uşor încălzită.
În cazul în care ai tenul uscat, mierea este răspunsul problemei tale. Şi nici măcar nu trebuie să o amesteci cu altceva… Pur şi simplu aplică un strat subţire pe faţă şi pe gât şi menţine masca până când mierea se usucă. O vei îndepărta cu apă foarte caldă. Pentru a conferi tenului tău mai multă fermitate, combină mierea cu pulpa de la o banană foarte coaptă. Amestecă până când compoziţia devine omogenă. Ai grijă doar să nu foloseşti o cantitate prea mare de miere.

Delicioasa piersică poate fi savurată şi de tenul tău… Amestecă pulpa de la un fruct foarte copt cu o linguriţă de coniac şi aplică produsul pe faţă, timp de 20 de minute, după care îndepărtează cu apă rece.
Pentru tenul mixt vă recomandăm o mască facială care sigur va da rezultatele aşteptate.
Ingrediente:
– 2 linguri de apă de trandafiri
– o lingură de iaurt natural, la temperatura camerei (foloseste iaurt integral)
– 1 lingură de miere
– 6 petale proaspete de trandafir (opţional)
Preparare:
Înmoaie petalele de trandafir în puţină apă apoi pisează-le într-un bol. Adaugă apa de trandafiri, iaurtul şi mierea. Amestecă bine şi aplică pe faţă. Lasă să acţioneze timp de 10 minute şi apoi clăteşte-te.
Pentru tenul sensibil o mască des folosită este următoarea:
Amestecă o ceaşcă de iaurt natural integral cu o jumătate de ceaşcă de făină de ovăz şi aplică masca obţinută pe faţă. Aşteaptă 10-15 minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.
Pentru ca tenul nostru să arate foarte bine trebuie să reducem din alimentele cu mult zahăr. O dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi urcă nivelul insulinei, ceea ce creşte şi procesele inflamatorii din corp, fapt ce, în final, afectează pielea. Consumă cât de mult peşte poţi, în special din cel gras, cum ar fi somonul, macroul sau sardinele, acestea fiind bogate în acizi graşi omega 3. Dacă nu îţi place foare mult gustul peştelui, poţi lua capsule speciale cu ulei de peşte.
Deci tenul este oglinda fiecăruia şi trebuie tratat cu grijă şi cu mare atenţie.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here