Cum depăşim starea de depresie

789
depresiaAcest articol îţi oferă informaţii de ordin general concepute să te ajute, să te pună în gardă şi să te ajute să lupţi cu depresia. Depresia nu este o stare din care să poţi ieşi în 5 minute. Specialiştii spun că depresia este cauzată de o serie de factori combinată cu un dezechilibru al compuşilor chimici din creierul uman.

Şi, ca orice boală, depresia are nevoie de tratament specializat.
Cauzele depresiei
Depresia nu are o singură cauză. De cele mai multe ori ea apare dintr-o combinaţie de stări de fapt. Chiar este posibil să nu ai habar că te-a afectat. Totuşi, indiferent care i-ar fi cauzele, depresia este mai mult decât o stare psihică. Ea este corelată cu schimbări ale funcţiilor creierului şi în strânsă legătură cu un dezechilibru al unor tipuri de produşi chimici care duc semnale către creier şi nervi. Aceşti produşi chimici se numesc neurotransmiţători. O serie de factori implicaţi în apariţia depresiei sunt:
Factori genetici. Genetica joacă un rol important în apariţia depresiei. Depresia poate exista într-o anume familie de generaţii întregi.
Traume şi stres. Lucruri precum probleme financiare, ruperea unei relaţii, moartea cuiva drag pot cauza depresia. Poţi deveni depresiva după o serie de schimbări în viaţa ta, schimbări produse de schimbarea locului de munca, a şcolii, terminarea perioadei de studenţie sau chiar după căsătorie…
Personalitate pesimistă. Oamenii care au o impresie proastă despre propria persoană sau privesc viaţa într-o manieră negativă sunt mult mai expuşi riscului de a deveni depresivi. Aceste trăsături ale personalităţii pot fi cauzele unei depresii mai uşoare, numite distimie.
Starea de sănătate. Probleme medicale serioase, precum bolile de inimă severe, cancerul sau infecţia cu HIV (SIDA) pot contribui în bună măsură la apariţia stării de depresie, datorita slăbiciunii psihice şi a stresului la care este supusă o persoană afectată de aceste boli. Depresia poate înrăutăţi lucrurile, de vreme ce înrăutăţesc starea de sănătate, a sistemului imunitar şi pot face ca lupta cu boala să fie mult mai greu de dus. În unele cazuri, depresia poate fi produsă chiar de unele medicamente menite să îmbunătăţească starea de sănătate.
Alte afecţiuni psihice, precum anxietatea, anorexia, bulimia, schizofrenia sau abuzul de medicamente sau chiar droguri de mare risc pot fi cauzele depresiei.
Simptomele depresiei sunt diferite. Ele pot include depresie timpurie, depresie postnatală şi dereglare bipolară.
Dereglarea afectivă temporară prezintă simptome regăsite în orice episod de depresie.
Depresia postnatală este un tip de depresie care apare la femeile care au născut recent. De obicei se manifestă în primele luni după naştere, însă poate apărea şi la un an. Simptomele sunt aceleaşi ca şi într-o depresie obişnuită. Este foarte important să ceri ajutor daca treci prin asemenea situaţii. Depresia postnatală este diferită de senzaţiile din primele zile şi care se rezolvă de la sine.
Cine poate fi afectat de depresie?
Femeile sunt de două ori mai expuse decât bărbaţii. Riscul mai mare este prezent din cauza schimbărilor hormonale aduse de pubertate, ciclu menstrual, menopauza şi sarcina.
Deşi riscul la care sunt expuşi este mai mic, bărbaţii sunt cel mai puţin diagnosticaţi şi un număr extrem de mic cere ajutor. Se poate ca ei să prezinte semnele tipice unei depresii, dar preferă să fie nervoşi şi ostili sau să îşi mascheze starea prin consum exagerat de alcool şi droguri. Sinuciderea este riscul cel mai mare; numărul bărbaţilor care recurg la acest act disperat este de patru ori mai mare decât cel al femeilor, spun specialiştii.
Persoanele în vârstă: din cauza pierderii unei persoane dragi sau din cauza că locuiesc singuri. Ei pot deveni bolnavi din punct de vedere fizic şi nu mai pot fi ca în tinereţe. Aceste schimbări pot duce la depresie. Familia poate pune schimbările pe seama îmbătrânirii şi mulţi oameni în vârstă nu vor să discute despre sentimentele lor. Ca rezultat, puţine persoane în vârstă primesc ajutor specializat.
Ajută-te singură să lupţi cu depresia
Fiecare zi va fi o luptă atunci când suferi de depresie. Terapia şi grija medicilor sunt paşi importanţi în recuperare. Dar poţi să faci şi tu câteva lucruri pentru tine:
Recunoaşte simptomele timpurii. Este important să recunoşti şi să mergi la un medic pentru diagnosticarea depresiei. Riscul unei alte depresii va scădea. Dacă pretinzi că problema nu există, ea se va înrăutăţi. De cine încerci de fapt să te ascunzi? În primul rând îţi faci rău ţie! Gândeşte-te la evenimentele care te-au adus într-o stare asemănătoare.
Stabileşte-ţi scopuri reale, uşor de realizat pentru a te reîncadra în rutina zilnică.
Fă ce îţi place. Chiar dacă nu ai chef, găseşte-ţi timp pentru ceea ce îţi place. Întâlneşte-te cu prietenii. Mergeţi la o plimbare, la un film. Reia un hobby uitat de câţiva ani.
Lasă deciziile importante pentru când vei vedea iar lumea în nuanţe de roz.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here