Cum consumăm anumite grăsimi fără să ne afecteze sănătatea

448
smanatanaÎn articolul de astăzi subiectul principal îl constituie untul şi smântâna, care se dovedesc a fi consumate de mulţi dintre noi. Dar, se spune că aceste alimente conţin foarte multe grăsimi. Ce facem în această situaţie?

Dacă învăţăm să le consumăm moderat însă, nu trebuie să le excludem total din alimentaţie. Untul este o grăsime naturală solidă, extrasă din lapte. El conţine materii grase în procent de aproximativ 82%, reprezentate de acizi graşi nesaturaţi şi colesterol. În comerţ se găseşte şi unt degresat, care conţine mai puţină materie grasă, mai multă apă, aer şi materii neutre.
Întrucât valoarea calorică a untului este mare, trebuie nu este recomandat să consumăm mai mult de 10 grame pe zi.
Untul
Este total nerecomandat ca untul să se consume prăjit deoarece prin încălzire devine rapid foarte toxic. Temperatura de 1200 C este considerată critică, iar depăşirea ei duce la formarea de compuşi periculoşi.
Smântâna
Smântâna este un produs lactat gras care se formează la suprafaţa laptelui fermentat natural sau se extrage cu ajutorul separatorului. Spre deosebire de unt, smântâna are o cantitate de materii grase mai mică. Ea conţine cel puţin 30 grame de materie grasă la 100 de grame, însă există şi sortimente degresate al căror procent în materie grasă este cuprins între 15 şi 30%.
Sfat: Ideal ar fi să degresăm smântâna adăugându-i puţină apă şi amestecând-o foarte bine.
Şi unt, şi smântână
Untul şi smântâna merg foarte bine combinate în diferite feluri de mâncare. Ele dau un plus de gust altor ingrediente de bază (cartofi, ciuperci).
Iată doar câteva reţete în care untul şi smântâna fac minuni: aluat din unt şi smântână, cartofi noi cu unt şi smântână, mămăliguţă cu unt şi smântână, ciuperci cu unt şi smântână.
Sfat: Nu consuma zilnic untul şi smântâna în combinaţie. Deşi gustoase, ele sunt adevărate bombe calorice şi pot crea neplăceri în special persoanelor care au probleme digestive şi biliare.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here