Cum combaţi respiraţia urât mirositoare

477

respiratieRespiraţia neplăcut mirositoare se datorează prezenţei bacteriilor pe suprafaţa limbii. Această problemă implică mai mult viaţa socială a bolnavului, de foarte multe ori cel în cauză nesimţind această problemă, supărătoare pentru ceilalţi.

Trebuie dezvăluite cauzele în primul rând iar apoi rezolvată această situaţie, deloc plăcută.

Bacteriile, direct răspunzătoare

În aproape toate cazurile, halena cum mai este denumită respiraţia urât mirositoare s-a dovedit a fi de natură bucală, datorită bacteriilor acumulate pe limbă. Bacteriile degajă anumiţi compuşi sulfuraţi foarte uşor de volatilizat, care se răspândesc odată cu aerul expirat. De aici şi mirosul urât al gurii , în special dimineaţa, la trezire. Pe timpul nopţii existând o cantitate mică de salivă, se intensifică bacteriile în cavitatea bucală şi aşa apar mirosurile caracteristice. Pentru eliminarea mirosului neplăcut din gură e bine ca dimineaţa să se facă igiena dentară, să se servească micul dejun. Dar nu se ştie de ce anumite persoane au o cantitate mai mare de compuşi sulfuraţi decât altele.

Probleme digestive

În momentul în care au fost ingerate anumite alimente, stomacul se închide etanş, astfel încât alimentele nu mai pot urca din nou spre esofag, decât atunci când au loc eructaţiile. Anumite alimente, în timpul digestiei pot declanşa halena: ceapa, usturoiul, alcoolul, sosurile grase. De regulă această problemă nu durează prea mult timp.

Aciditatea gastro-esofagiană crescută

Mirosul respiraţiei este dat de aciditatea crescută la nivel gastro-esofagian, chiar şi la persoanele care nu se confruntă cu probleme digestive. De cele mai multe ori, persoanele responsabile sunt cele care consumă alcool şi fumează, dar sunt situaţii când nu se cunosc cauzele. Halena este atunci greoaie, uneori dezagreabilă. Se pot prescrie de către medic, medicamente pentru reglarea acidităţii gastrice şi antireflux, ele fiind eficiente, mai ales la copii.

Afecţiuni ale dinţilor

Se dovedesc a fi una dintre cauzele principale ale halenei. Cariile netratate, gingivita, precum şi abcesele dentare pot fi consecinţa respiraţiei urât mirositoare. De asemenea, alimentele rămase între dinţi, sub gingii şi apoi transformarea lor în tartru, micozele şi anginele pectorale, toate acestea duc la apariţia halenei.

Remedii fitoterapeutice

Pentru eliminarea mirosului neplăcut al respiraţiei putem folosi remedii din plante. Eficiente sunt frunzele de mentă proaspete sau uscate mestecate, pătrunjelul sau cafeaua. După masă mâncaţi un măr sau o portocală. Înainte de a adormi clătiţi gura cu ceai de lămâie sau cu infuzie din frunze de nuc, de cimbrişor sau din flori de salvie. Benefică în acest scop este şi clătirea gurii cu esenţă de cuişoare sau din scorţişoară.

Cristina RĂSCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here