Cum combatem arsurile solare, prin metode naturale

465

arsurile solarePersoanele care exagerează cu statul la soare, mai ales în primele zile de mers la plajă, şi asta doar pentru a avea dintr-o dată pielea mai închisă, aşa cum se poartă, în special vara, se aleg bineînţeles cu arsuri solare.

Şi după ce au petrecut aproape o zi la ştrand, seara constată că nu suportă nici chiar atingerea lenjeriei de corp.

Iată câteva remedii naturiste pentru arsurile solare.

Unul dintre cele mai cunoscute remedii este oţetul. În special, oţetul de mere cu miere, concentrat fără apă. E un bun calmant al usturimilor, dar în schimb nu hidratează.

Reţetele pe bază de lapte sunt mai bune, deoarece şi hidratează pielea. Se prepară o soluţie dintr-o cană de lapte de vacă fără grăsime, doua căni de apă şi tot atâtea de linguri de sare. Se omogenizează şi se întind pe piele. Se lasă 20 de minute.

Iată alte două reţete tradiţionale. Una având ca element principal iaurtul. Un pahar de iaurt se aplică pe piele în special pe zonele arse, acţionând două – trei minute, iar apoi se înlătură cu apă rece. Foarte bună s-a dovedit şi maioneza, care se poate folosi şi pentru a calma arsurile dar şi în caz de opăriri mai severe, care nu provin neapărat de la soare. Se face maioneză în casă, e cea mai bună, deoarece e făcută din ou, şi se masează încet zona arsă, la fel cum ai întinde crema ta preferată de corp. Pentru arsurile pe pleoape, un bun tratament se regăseşte în pliculeţe de ceai folosite. După ce s-au răcit, dar să fie încă umede, se aplică pe ochii închişi maxim un sfert de oră. Usturimea ar trebui să dispară, mai ales dacă ai folosit ceai de muşeţel sau de mentă.

Ar mai fi şi alte tratamente, de exemplu o loţiune ceva mai complexă, dar foarte eficientă.

Aceasta se prepară din castravete şi apă de trandafiri. Se ştie că apa de trandafiri are efecte calmante asupra pielii, aşa că nu ezitaţi s-o folosiţi cât mai des. Se ia un castravete şi se dă prin storcător pentru a obţine sucul necesar, peste care se va pune apă de trandafiri şi glicerină. Se amestecă bine şi se tamponează pielea afectată.

Puteţi folosi şi o loţiune de baie pentru a calma pielea arsă de soare. Pentru aceasta se va folosi jumătate de Kg de ovăz sau de tărâţe, 100 de grame de praf de copt şi o flori de muşeţel. Acest amestec se pune într-un tifon şi se leagă la robinetul de la cadă, astfel încât apa care curge să treacă prin acest tifon. După ce a curs suficientă apă în cadă se poate goli şi conţinutul.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here