Cultul Eroilor la “Spiru Haret“

639

Ziua de marţi, 22 martie a.c., va rămâne cu siguranţă mereu în inimile haretiştilor.  Cu prilejul inaugurării panoului Cercului Cultul Eroilor „Ioan, fost învăţător”, Colegiul a primit vizita preşedintelui Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E.R.M.), domnul gl. mr. prof. univ. dr. Visarion Neagoe însoţit de col. (r.) dr. ing. Walter Loga – preşedinte, prof. Grigore Haidău – vicepreşedinte și lt. col. (r.) Gheorghe Buşe – secretar executiv al Filialei Gorj a A.N.C.E.R.M.

De mai multe zile, membrii Cercului Cultul Eroilor „Ioan, fost invăţător” au fost într-o continuă fierbere: Corala „Ad Astra” condusă de prof. Laurenţiu Popescu au repetat Imnurile României şi Republicii Moldova (Limba noastră-i o comoară…), precum şi imnurile „Bravi Eroi” al filialei Gorj a A.N.C.E.R.M. şi „Ioan, fost învăţător” al Cercului de la „Spiru Haret”. Echipa de la clasa a X-a H (Stîngaciu Nicoleta, cultul eroilor spitu haret (2)Ţambrea Bianca şi Pavel Laura) au adaugat pe panou ultimele materiale, iar grupul vocal de la clasa a IX-a E (Băltăreţu Roxana, Croitoru Simona, Ionică Diana, Mondea Ana Maria, Pinţă Andreea, Popescu Ariana, Săpunaru Bianca şi Untaru Valentina) au repetat împreună cu fluieraşii de la clasa a X-a H (Bianchi Ionuţ, Deaconu Rareş, Ilina Narcis, Nistorescu Adrian, Sanda Cătălin, Stîngaciu Nicoleta, Vînătoru Cosmin şi Zorlescu Bianca). Şi, pentru că s-a sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România (27 Martie 1918), iar prietenul nostru, prof. Valentin Chepeneag, preşedinte al filialei Gorj a organizaţiei unioniste „Acţiunea 2012”, a invitat la această acţiune cinci tineri din Republica Moldova, studenţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi” (Madlena Berzin, Mariana Blaja, Ecaterina Cauia, Irina Pădureţ şi Radu Grîu). Echipa de la clasa a X-a H a confecţionat pentru toţi participanţii ecusoane cu drapelele României şi Republicii Moldova.
cultul eroilor spitu haret (3)Marţi, 22 martie 2016, la ora 12.00, preotul profesor Anghel-Nicolae Păunescu, ajutat de Alexandru Goanţă (cl. a XII-a H) a oficiat un parastas pentru toţi Eroii Neamului nostru, ştiuţi şi neştiuţi. „…Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău…” Conduşi de dl. prof. dr. Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Național „Spiru Haret”, oaspeţii au participat la dezvelirea panoului Cercului Cultul Eroilor „Ioan, fost învăţător”.
„Dezveliţi tot adevărul
Şi le spuneţi tuturor
Cum muriră fraţii noştri
Pentru Neam şi Ţara lor…”
Grupul vocal acompaniat de fluieraşi au interpretat un fragment din imnul „Ioan, fost învăţător”:
„…Mâna ta, un semn de carte,
Cum să răspândească moarte ?
Sufletul, numai căldură,
Cum să izvorască ură?…”
Alegerea numelui Cercului Cultul Eroilor de la „Spiru Haret” a început în primăvara anului trecut, mai precis în 8 aprilie 2015, când o echipă de elevi ai clasei a IX-a H a mers în Cimitirul Municipal să refacă inscripţiile de pe crucile mormintelor din parcela Eroilor. Una dintre cruci era atât de deteriorată, încât se mai putea citi doar atât „Ioan, fost învăţător”. Cine să fi fost învăţătorul Ioan care a îmbrăcat haina militară pentru a-şi apăra Patria şi a căzut la datorie? Imposibil de răspuns după aproape 100 de ani ! Numele (de fapt prenumele…) învăţătorului-Erou a devenit un simbol al sacrificiului pentru întregul corp didactic menit să educe, nu să lupte, să creeze, nu să distrugă, un NU răspicat spus războiului! Propunerea, înaintată Biroului Executiv Judeţean al A.N.C.E.R.M. a fost aprobată şi Cercul Cultul Eroilor de la Spiru Haret a primit cu ocazia acţiunii „24 Ianuarie, arc peste timp” din 22 ianuarie a.c. numele „Ioan, fost învăţător”.
După 20 de minute, cât a durat activitatea prezentării primului Panou al Cercului Cultul Eroilor din județul Gorj, a început festivitatea din Amfiteatru. După salutul de ceremonie: „Voluntari din Cultul Eroilor Credinţa vă fie de stâncă ! Voi sunteţi aurora zorilor ! Eroi au fost !” a urmat răspunsul voluntarilor: „Eroi sunt încă !”.
Corala „Ad Astra” a fost la înălţime nu doar prin aşezarea pe piedestalurile de pe scenă, ci şi prin interpretarea impecabilă. Programul artistic s-a încheiat cu piesele „Cântă cucul, bată-l vina” (… Bucovină, plai cu flori/ Unde sunt ai tăi feciori?…) şi „Cântec de Unire” (…Nu, nu mai suportăm! Cum ne mântuim? Cum ne rabdă firea? Hai să ne ridicăm şi să-nfăptuim Unirea !…), interpretate de binecunoscutele Bianca Săpunaru, respectiv Roxana Croitoru din clasa a IX-a E acompaniate la orgă de prof. Laurenţiu Popescu. Domnul director Gorun, de obicei reţinut în aprecieri elogioase, propune haretiştilor ca în săptămâna 18 – 22 aprilie (şcoala altfel) să fie organizate două, chiar trei zile de spectacole în care elevii colegiului să-i admire pe cei mai talentaţi dintre colegii lor din clasa I până în clasa a XII-a pe această scenă! Despre Unirea Basarabiei cu Patria Mamă vorbesc apoi atât oaspeţii din Republica Moldova (cu toţii unionişti înfocaţi!) cât şi profesorul Valentin Chepeneag. Dacă generaţia anului 1918 a înfăptuit Marea Unire, generaţia anului 2018 e chemată să înfăptuiască Unirea Definitivă ! Domnul director arată că Marea Unire e exemplul cel mai grăitor al intervenţiei divine în istorie: Unirea României cu Transilvania şi cu Basarabia era cu desăvârşire imposibilă în 1914, dar s-a realizat patru ani mai târziu! La anunţul că în sală se află prof. Grigore Haidău, tatăl eroului Cătălin Haidău căzut la datorie în decembrie 1989, întreaga asistenţă se ridică în picioare. Primit cu un entuziasm de nedescris, cuvântul domnului general evocă tradiţia noastră milenară de a cinsti Eroii Patriei. Asociaţia Naţională Cultul Eroilor a fost înfiinţată de Regina Maria în 1919, a fost desfiinţată de autorităţile comuniste în 1948 şi reînfiinţată în 1991. Dacă militarii români nu sunt azi cu nimic mai prejos decât camarazii lor din ţări membre NATO în ceea ce priveşte pregătirea militatră și de specialitate, se cuvine ca tânăra generaţie să aducă prinosul de recunoştinţă fără sfârşit celor ce au căzut apărându-şi Patria. În încheiere, dl. preşedinte Loga Walter a acordat diplome de voluntariat mai multor elevi și cadre didactice, iar domnului profesor Ion Pința, o diplomă de excelență pentru activitatea desfășurată în anul 2015 și de mulțumire în pregătirea şi desfăşurarea acestei activități.
După desfășurarea acestui simpozion, rămâne ca o concluzie firească: TRADIŢIA, CREDINŢA ŞI LIMBA NE UNESC, BASARABIA, PĂMÂNT ROMÂNESC!
Prof. Ion Pința

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.