Culegerea de matematică a învăţătorului Mihai Popescu, lansată la Târgu-Jiu

1472

La 15 ani de la trecerea sa în nefiinţă, învăţătorul Mihai Popescu a fost readus în inimile şi memoria foştilor săi colegi de la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, prin bunăvoinţa copiilor lui, care au lansat cea de-a doua ediţiei a Culegerii de Matematică pentru clasele I-IV. Prezentarea cărţii a avut loc vineri, 19 octombrie, în Sala de protocol a unităţii de învăţământ. La eveniment au participat foşti colegi ai învăţătorului, dar şi membri ai familiei sale.

Moment emoţionant, la sfârşitul săptămânii trecute, la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. Copiii învăţătorului Mihai Popescu s-au întors la şcoala unde au învăţat cu ani în urmă, însă de data aceasta scopul vizitei lor a fost unul mai mult decât nobil: lansarea Culegerii de Matematică pentru clasele I-IV. “Este un eveniment şi trist, dar şi plin de satisfacţii, în acelaşi timp. Este vorba despre reapariţia ediţiei a doua a Culegerii de probleme pentru clasele I-IV a învăţătorului Mihai Popescu. Este tristă ziua pentru mine, deoarece, ca şi fiu al dânsului, am contribuit la reeditarea acestei culegeri, chiar dacă autorul nu a putut să fie alături de noi, nici măcar nu şi-a văzut ediţia I şi nici nu a văzut ca elevii să poată lucra după această culegere, ceea ce şi-ar fi dorit foarte mult. Este plină de mulţumire şi satisfacţie pentru că totuşi am reuşit după 15 ani să ştergem praful timpului şi să o reedităm într-o formă nouă, modernă; nu am umblat din punct de vedere al conţinutului şi al programei, decât mutarea unor capitole; este scoasă sub o formă grafică profesională şi încercăm să o distribuim cât mai mult în ţară, la biblioteci, la librării; aceasta este satisfacţia noastră”, a declarat Iulian Popescu, fiul învăţătorului Mihai Popescu.

Eveniment încărcat emoţional
Locaţia aleasă pentru lansarea culegerii de exerciţii şi probleme de matematică a lui Mihai Popescu are o semnificaţie importantă pentru băieţii acestuia. Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” este, de altfel, şi unitatea unde Mihai Popescu a activat în ultimii săi ani de viaţă. “Lansarea s-a făcut aici pentru că este şcoala de care ne leagă cele mai multe amintiri, aici a predat în ultimii ani de viaţă învăţătorul Mihai Popescu şi aici am absolvit şi eu şi fratele meu şi toată familia”, a mărturisit Iulian Popescu. Conducerea unităţii de învăţământ a apreciat efortul făcut de copiii învăţătorului Mihai Popescu pentru reeditarea şi lansarea Culegerii. “Salut prezenţa domnilor profesori, care s-au implicat în lansarea cărţii fostului nostru coleg, Mihai Popescu – Dumnezeu să-l odihnească!; băieţii dumnealui s-au ocupat de reeditarea unei culegeri, care şi nouă ne-a fost mult de folos aici, în şcoală”, a menţionat Violeta Dulubei, director al Şcolii Generale “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu.

“Mihai Popescu – un om deosebit”
La prezentarea şi lansarea Culegerii de Matematică au fost prezenţi foşti colegi ai lui Mihai Popescu, cadre didactice ale Şcolii Generale “Constantin Săvoiu”, dar şi membri ai familiei învăţătorului. Despre Mihai Popescu, un fost coleg al său spunea că “a fost un om deosebit”. “Numele meu este Constantin Comănescu. Sunt şi responsabilul Cercului la nivel de municipiu, dar sunt şi coleg de clasă cu răposatul Mihai Popescu. Împreună ne-am consultat atunci când s-a alcătuit această carte şi sunt bucuros că a reuşit să scoată cartea, mai ales că tot împreună am lucrat la acele exerciţii şi probleme lansate anterior în gazeta Matematică – o altă publicaţie la nivel naţional. Emoţiile mele sunt foarte mari pentru că se împlinesc astăzi şi 15 ani de la decesul colegului meu şi că mă bucur de lansarea acestei distinse culegeri, prin grija fiilor dumnealui. Mihai era un om deosebit, aşa cum spunea Sadoveanu, în “Domnul Trandafir”, un om deosebit, dedicat şcolii, care a ales cu destoinicie profesia de dascăl, ca de altfel toată generaţia noastră, absolvenţi 1975. ” Mai trebuie spus că această culegere de matematică a fost editată sub patronajul Asociaţiei „Excelsior pentru excelenţă în educaţie”, pe care o prezidează Iulian Popescu, el fiind şi membru fondator al acesteia. Iulian a mai spus că în Culegerea de Matematică pentru clasele I-IV “se încearcă respectarea curriculei actuale. Este destinată elevilor care doresc să aibă performanţă. Culegerea va fi şi în librării, aici va fi în Librăria Mihai Eminescu, preţul fiind de 19 lei. Ne-am propus să aibă un preţ accesibil şi să o folosească un număr cât mai mare de elevi. Aceasta este singura noastră dorinţă”.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here