Cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi – Modernizarea Căii Eroilor, în linie dreaptă

533

Consilierii municipali au aprobat, miercuri după-amiaza, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local, mai multe hotărâri care vizau aprobarea indicatorilor tehnico-economici la o serie de proiecte care au primit finanțare, în urmă cu câteva luni, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

Mai multe proiecte care se referă la modernizarea unor unități de învățământ din municipiul Târgu-Jiu au primit în urmă cu câteva luni finanțare prin PNDL 2. Alături de acestea, se regăsește pe lista proiectelor avizate la finanțare și complexul obiectiv denumit “Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor”, etapa I, căreia i-a fost aprobată o finanțare parțială de circa 8,5 milioane de lei. Acum, în ședința de miercuri, membrii Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu au aprobat proiectele ce vizau indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiții ce au primit finanțare prin PNDL 2, inclusiv și pentru prima etapă din proiectul de modernizare a Căii Eroilor. “Sunt o parte dintre proiectele aprobate în lista de proiecte finanțate prin Programul Național, pentru cea mai mare parte urmează semnarea contractelor de finanțare. Pentru a semna contractele de finanțare, trebuie să depunem hotărârea de Consiliu privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și hotărârea privind asumarea cheltuielilor aferente UAT-ului, respectiv taxe, avize. Mare parte din investiție este finanțată de CNI, nouă ne rămâne finanțarea cheltuielilor legate de taxe, avize. La Calea Eroilor, noi aveam deja proiectul finalizat pentru tot ansamblul, însă am primit finanțare doar pentru prima etapă și atunci a trebuit să facem documentația aferentă acesteia”, a explicat Raul Chiriac, șeful Serviciului Investiții din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de modernizare a ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu, valoarea totală a acestuia ar depăși 11,6 milioane de lei, perioada de execuție a lucrărilor ar fi de 12 luni de la momentul debutului acestora, iar suprafața totală ce ar intra în modernizări și reabilitări este de circa 13.700 metri pătrați. “Lucrări noi – garduri metalice ce înglobează mobilierul urban, corpuri de iluminat stradal și ambiental; refacere infrastructură pietonală și carosabilă pe tot traseul Căii Eroilor și în piața Bisericii Sf. Apostoli; reconfigurări – pe traseul Căii Eroilor, pe lungimea gardurilor propuse, în spațiul rămas între gardurile noi și limitele de proprietate, se va planta vegetație; scuarul verde din piața Bisericii Sf. Apostoli; rampe de racord între porțiunile carosabile; spațiile verzi din jurul Bisericii Sf. Apostoli se desființează cu excepția arborilor pentru care se propune protejarea cu grătare de metal și borduri”, se arată în referatul întocmit de reprezentanții Serviciului Investiții din cadrul Primăriai Municipiului Târgu-Jiu.

3,1 milioane de lei, alocați din bugetul local
De asemenea, în ședința de acum două zile, consilierii municipali au aprobat un alt proiect de hotărâre care se referă la asigurarea finanțării din bugetul local a unor categorii de cheltuieli pentru același obiectiv de investiții. Mai precis, aleșii locali au aprobat finanțarea sumei de 3.172.392 de lei, din care 962.120 de lei în anul 2017 și 2.210.272 de lei în intervalul 2018-2020, reprezentând valoarea cheltuielilor prevăzute în devizul general pentru categoriile de cheltuieli care se finanțează de la bugetul local. Aici enumerăm: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, studiile de fezabilitate/documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții, studiile de teren, studiile de specialitate, expertizele tehnic și/sau audit energetic, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică, consultanță, taxe pentru obținerea de avize/acorduri/autorizații, organizarea procedurilor de achiziții, active necorporale, lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, cheltuieli conexe organizării de șantier, comisioane, cote, taxe, costuri credite, cheltuieli diverse și neprevăzute, cheltuieli pentru probe tehnologice, teste și predare la beneficiar, parțial cheltuieli pentru investiția de bază.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here